Zo kun je de kwaliteit van jouw slaap verbeteren

We kennen allemaal het gevoel wel: je ligt in bed, probeert je ogen te sluiten maar je komt naar niet in slaap. Misschien ben je aan het piekeren, misschien heb je nou eenmaal wat meer slaapproblemen of misschien heb je wel net een kopje koffie gedronken: wat de reden ook is, niet of slecht kunnen slapen is niet fijn. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld kwalitatief goede dekbedden zoals een dons dekbed, kun je hier al veel aan doen. Een goede nachtrust is op veel verschillende manieren bevorderlijk voor de gezondheid en zou er volgens onderzoekers zelfs voor zorgen dat mensen langer leven (!). In dit artikel geven we antwoord op de meest prangende vragen, zoals: Welk materiaal dekbed past het beste bij mij?

Schaf een goed dekbed aan

We noemden het eerder al even, maar natuurlijke dekbedden zoals de dekbedden van allnatura kunnen op veel manieren bijdragen aan een verbeterde nachtrust. We begrijpen dat dit vragen bij je oproept, zoals: hoe lang gaat een dekbed mee? Over het algemeen wordt een termijn van ongeveer acht jaar aangehouden. Hoe lang een dekbed precies meegaat, varieert wel door verschillende materialen die gebruikt worden. Zo zijn dekbedden van dons qua karakter anders dan dekbedden van kasjmier. Een vier seizoenen dekbed zit ook weer anders in elkaar dan een enkel dekbed. Bij een enkel dekbed schaf je een aparte zomer en een aparte winterdeken aan maar bij een vier seizoenendekbed is dit niet nodig. Dit dekbed bestaat namelijk uit twee lagen die je los kunt halen van elkaar, waardoor je in de zomer een dunnere deken hebt. Welk materiaal dekbed het beste bij jou past, hangt af bij je wensen en behoeften. Ben je iemand die veel zweet, dan zijn hier bijvoorbeeld aparte dekbedden op de markt met materialen die een stuk meer ademen.

woman covered in white blanket sleeping on white bed comforter

Vermijd je telefoon

We weten allemaal dat het beter is om minder op onze telefoon te zitten, maar toch spenderen we per dag uren op onze telefoon. Dat is ook niet gek, immers kun je daar zakelijke mails vanaf beantwoorden, je favoriete Netflix series op kijken, shoppen bij je favoriete winkel en ga zo maar door. Toch zorgt het gebruik van een telefoon ’s avonds dat je minder goed zult slapen. Dit komt mede door de prikkels die je  ontvangt en die je moet verwerken, maar ook doordat je telefoon licht afgeeft wat de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) niet stimuleert, maar eerder tegenwerkt. De tip is om je telefoon buiten je slaapkamer te leggen, en vervolgens te gaan slapen. Of misschien nog een boek te lezen. Zonder prikkels, dus!

Minder cafeïnehoudende dranken drinken

Hoewel veel mensen die een goede nacht slaap willen hebben waarschijnlijk geen kopje koffie zullen zetten vlak voordat ze gaan slapen, is het beter om ook gedurende de dag te letten op jouw cafeïnegebruik. Het blijkt namelijk dat ook koffie die je overdag hebt gedronken, een negatieve invloed kan hebben op jouw slaap. Je kunt er ook van gaan snurken. Zelfs wanneer je wel in slaap valt, zal de kwaliteit van jouw slaap wel minder zijn.