Weinig ruimte? Zo richt je de woonkamer in!

Als we ouder worden, gaan we vaak ook kleiner worden. Er is immers geen ruimte meer nodig voor de kinderen en ook het schoonmaken van een kleinere woning gaat een stuk makkelijker. Het inrichten van een kleine ruimte vraagt wel om een hoop creativiteit, maar het is zeker mogelijk. Met deze creatieve ideeën laat je een kleine woonkamer groots voelen.

Ga de hoogte in

Als je een kleine woonkamer hebt betekent dit dat er weinig ruimte is op de vloer. Daarom is het praktisch om de hoogte in te gaan met bijvoorbeeld planken en kasten. Wandplanken zorgen voor wat extra ruimte waar je accessoires en andere spullen kwijt kan. Als je meer opbergruimte nodig hebt in de woonkamer, dan is een hoge smalle kast een goede oplossing. Hetzelfde geldt voor lampen. Kies voor hanglampen en wandlampen in plaats van vloerlampen en bespaar wat ruimte op de vloer!

Gebruik lichte kleuren

Lichte kleuren laten een ruimte groter lijken dan het daadwerkelijk is. Kies daarom voor een licht kleurenpalet in de woonkamer. Zachtgrijs, oudroze en/of mintgroen zijn mooie kleuren die de ruimte een stuk groter doen lijken. De raambekleding in de woonkamer speelt hierbij ook een rol. Raamdecoratie zoals shutters, jaloezieën en voile gordijnen laten veel licht binnen, waardoor de woonkamer ruimtelijker lijkt. Met shutters en jaloezieën bepaal je zelf de mate van lichtinval en privacy, waardoor je overdag veel licht naar binnen kan laten en in de avond privacy kan creëren. Vitrage zijn sfeervolle en lichte gordijnen. Deze geven enige privacy, maar laten nog steeds veel licht binnen. Kom je er niet uit met de kleuren? Een moodboard geeft je een prima handvat voor het inrichten van je interieur

Ruimtelijke inrichting

Een kleine woonkamer inrichten, betekent niet dat je direct voor kleine meubels hoeft te kiezen. Zo kunnen een aantal grotere meubels juist veel beter passen binnen een kleine ruimte. Hierdoor oogt je interieur rustiger. Kies ook voor luchtige meubels, zoals een bank op pootjes in plaats van een zware bank. Hetzelfde geldt voor de vorm van je meubels. Vaak nemen ronde meubels minder ruimte in beslag en laten deze de ruimte groter ogen. Als laatste zorgt het toevoegen van planten in de ruimte ook voor een luchtigere sfeer. Deze zijn niet alleen prettig voor het oog, maar ook nog eens goed voor de luchtkwaliteit in de woonkamer!