verhoogde ontstekingswaarden in bloed: betekenis

Ontstekingswaarden in bloed verhoogd: dit moet je weten

Je kunt aan de hand van je bloed een hele hoop belangrijke waarden aflezen. Het bloed speelt namelijk een super belangrijke rol binnen het lichaam. Zonder een goede bloedtoevoer zou het lichaam niet in staat zijn om over alle stoffen te kunnen beschikken die nodig zijn om optimaal te functioneren. Het kan zijn dat je last krijgt van verhoogde ontstekingwaarden in je bloed. Is dit iets om je zorgen over te maken? Moet je een bepaalde behandeling volgen? Als je hier achter wilt komen raden wij je aan om dit artikel even goed door te nemen. We zullen je namelijk alles laten zien wat je moet weten over verhoogde ontstekingswaarden in het bloed.

Te hoge ontstekingwaarden in het bloed

Zoals we hierboven al even hebben aangestipt is het mogelijk om een hele hoop af te lezen aan de hand van je bloed. Wanneer de ontstekingwaarden in het bloed zijn verhoogd spreken we van een te hoog niveau aan het C-reactieve eiwit. C-reactief eiwit (CRP) is een stof die door de lever wordt geproduceerd als reactie op een ontsteking. Andere namen voor CRP zijn hoog-gevoelige C-reactief eiwit (hs-CRP) en ultra-gevoelige C-reactief eiwit (wijs-CRP). Een hoog niveau van CRP in het bloed is een goede indicator voor bepaalde ontstekingen. Het kan worden veroorzaakt door een grote verscheidenheid aan aandoeningen, van een infectie tot aan kanker. Een hoog CRP gehalte kan ook duiden op een ontsteking in de slagaders van het hart, dit kan een hoger risico op een hartinfarct met zich meebrengen.

Wat betekent het om een hoge CRP te hebben?

Artsen zijn het niet allemaal eens over de implicaties van hoge CRP-niveaus. Sommigen geloven dat er een verband bestaat tussen hoge CRP-niveaus en een verhoogde kans op een hartaanval of een beroerte. De Physicians’ Health Study ontdekte dat onder gezonde volwassen mannen, mensen met een hoog niveau van CRP drie keer meer kans hebben op een hartaanval dan mensen met een laag niveau van CRP. Dit ging over mannen die geen eerdere hartaandoeningen hadden in hun familie. De Harvard Women’s Health Study toonde aan dat hoge CRP niveaus meer voorspellend waren voor coronaire aandoeningen en beroerte bij vrouwen dan hoge cholesterolniveaus. Een hoog cholesterolgehalte is een meer geciteerde risicofactor. De Jackson Heart Study vond dat hs-CRP een rol kan spelen bij de ontwikkeling van type 2 diabetes. Artsen kunnen deze test bestellen in combinatie met andere tests om het risico van een persoon op een hartaandoening of een beroerte te beoordelen. Er is ook nieuw onderzoek dat suggereert dat hs-CRP kan worden gebruikt als een voorspeller van de ontwikkeling van chronische obstructieve longziekte (COPD). Artsen kunnen ook opdracht geven tot een CRP-test om inflammatoire auto-immuunziekten te diagnosticeren, voor onder andere:

 • inflammatoire darmziekte (IBD)
 • reumatische artritis
 • lupus

CRP en hartaandoeningen

Deskundigen van de American Heart Association stellen in 2013 dat, wanneer men alle risicofactoren in ogenschouw neemt, personen met CRP-niveaus van meer dan of gelijk aan 2 milligram per liter (mg/L) sneller behandeling van hartziekten nodig hebben. Verhoogde CRP-niveaus kunnen een belangrijke rol spelen bij het identificeren van mensen die na een hartinfarct of een hartprocedures de juiste zorg nodig hebben om te kunnen herstellen. CRP niveaus kunnen ook nuttig zijn bij het blootleggen van mensen die een risico op hartaandoeningen lopen en waarbij het cholesterolgehalte alleen niet genoeg zal zijn. De Centers for Disease Control and Prevention beschouwt deze aandoeningen als belangrijke risicofactoren voor het ontwikkelen van hartziekten:

 • diabetes
 • hoge bloeddruk
 • hoog cholesterolgehalte
 • roken
 • ongezonde voeding
 • beperkte fysieke activiteit
 • overmatig alcoholgebruik
 • overgewicht

Wat betekenen de testresultaten?

C-reactief eiwit wordt gemeten in milligrammen CRP per liter bloed (mg/L). Over het algemeen is een laag C-reactief eiwitgehalte beter dan een hoog, dit duidt namelijk op minder ontstekingen in het lichaam. Een meting van minder dan 1 mg/L duidt op een laag risico op hart- en vaatziekten. Een waarde tussen 1 en 2,9 mg/L betekent dat je een gemiddeld risico loopt. Een meting van meer dan 3 mg/L betekent dat je een hoog risico loopt op hart- en vaatziekten. Een meting van meer dan 10 mg/L kan duiden op de noodzaak van verdere tests om de oorzaak van een dergelijke significante ontsteking in je lichaam vast te stellen.

Weet wel dat de CRP-niveaus ook verhoogd kunnen worden voor mensen die anticonceptiepillen nemen. Verhoogde CRP-waarden in de zwangerschap kunnen een marker zijn voor complicaties, maar meer onderzoek is nodig om de rol van CRP en zwangerschap volledig in kaart te brengen. Als je zwanger bent of een andere chronische infectie of ontstekingsziekte hebt, is het onwaarschijnlijk dat een CRP-test je risico op hartziekten nauwkeurig kan inschatten. Voordat je een CRP-test doet, moet je met jouw arts praten over eventuele medische aandoeningen die de testresultaten kunnen vertekenen. Aangezien er andere bloedonderzoeken zijn die in plaats daarvan kunnen worden uitgevoerd is het mogelijk beter om af te zien van de CRP-test. Vergeet niet dat deze test geen volledig beeld geeft van je risico op hart- en vaatziekten. Je arts zal rekening houden met je leefstijl en met mogelijke risicofactoren.

Wat moet je doen als je een hoge CRP hebt?

Het verlagen van uw CRP is geen gegarandeerde manier om je risico op hart- en vaatziekten of auto-immuunziekten te verlagen. Het is belangrijk om te weten dat een hoge CRP aan te merken is als een biomarker noemen. Een biomarker is een factor die de arts zal gebruiken bij het analyseren van de gezondheid van een persoon. Echter is het niet een op zichzelf staande indicator van een bepaalde diagnose. Onderzoek geeft aan dat een gezond voedingspatroon de CRP-niveaus kan verlagen. Van het mediterrane dieet is aangetoond dat dit het CRP-niveau kan verminderen. Als je een risico loopt op hart- en vaatziekten is dit een goed dieet om te overwegen. Als je een hoog risico loopt op hart- en vaatziekten je een hoog niveau van CRP hebt kan een arts voorstellen om een statine in te plannen of om cholesterolverlagende medicatie te nemen. Een aspirine regime kan ook worden aanbevolen. Vitamine C speelt mogelijk ook een rol bij het verlagen van de CRP-niveaus in het lichaam.