3 online kaartspellen om thuis te doen tijdens warme dagen

Als we de voorspellingen moeten geloven, staan er aankomende zomer weer heel wat warme (soms hete) dagen op het programma. Zeker als je iets ouder ben en/of een zwakkere gezondheid hebt, zijn dit niet de meest prettige dagen om door te moeten komen. Je kunt dan beter binnen blijven, waar het doorgaans wat koeler is. Wel is het van belang om alle ramen, deuren en bijvoorbeeld gordijnen goed dicht te houden en eventueel een ventilator neer te zetten. Probeer te ontspannen, schenk een lekker koel drankje in en pak er boek bij, of speel een spelletje op de computer. Ik deel 3 online kaartspellen welke je thuis kunt doen tijdens warme dagen. En als het allemaal weer wat gunstiger is, dan kun je ze ook uiteraard live spelen met anderen.

Bridge

De gemiddelde persoon zal het kaartspel Bridge wel van naam kennen. Omdat het wereldwijd dezelfde spelregels kent, maakt het niet uit tegen wie je speelt. Toch is het wel handig als je de spelregels een beetje kent, voordat je begint met spelen. Mijn tip: bekijk speluitleg.com eens goed, voordat je echt aan de slag gaat met online kaartspellen spelen.

Bridge wordt gespeeld met vier spelers; twee teams van twee spelers. Je krijgt dus standaard een partner tijdens het spel. Elke speler krijgt een windrichting als aanduiding; noord, oost, zuid of west. Er zitten 52 kaarten in het spel en iedere speler krijgt 13 kaarten toegewezen. Elke speler zal spelen met 1 kleur; harten, klaveren, ruiten of schoppen. Naast deze kleuren is ook de rangorde van groot belang; 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, Aas, Heer, Vrouw en Boer.

Voordat het spel van start kan gaan, dienen de kaarten goed te worden geschud. Hierna sorteert iedere speler zijn/haar kaarten zonder dat een ander dit kan zien. Hierna moeten de teams tegen elkaar opbieden voordat er echt begonnen kan worden met het spel. Ieder team geeft aan welke troefkleur zij voor ogen hebben en hoeveel slagen zij minimaal denken te kunnen doen. Zodra het andere team een bod accepteert, kan het spel beginnen.

Speel met de klok mee! De eerste speler moet een kaart op de speeltafel leggen. Deze eerste kaart is erg belangrijk, want deze geeft aan met welke kleur gespeeld gaat worden. De andere 3 spelers moeten hierna namelijk een kaart met dezelfde kleur neerleggen. Lukt dit niet, dan mag er wel een andere kleur worden neergelegd, echter dan heeft degene die ‘niet kan’ deze ronde verloren. De bridgespeler met de hoogste kaart van de gekozen kleur, wint. Er zijn in totaal 13 slagen per ronde.

Jokeren

Jokeren speek je met minimaal 2 spelers. Het doel is om zoveel mogelijk kaarten kwijt te raken door het vormen van setjes of rijen kaarten. Een spel Jokeren bestaat uit 8 rondes en na iedere ronde worden de punten opgeteld en opgeschreven. Een ronde is afgelopen wanneer een speler geen kaarten meer heeft.

Er zijn 2 varianten van Jokeren; Jokeren 7 en Jokeren 13. Deze getallen houden eigenlijk in hoeveel kaarten iedere speler krijgt. Bij Jokeren 7 gebruik je maar 1 kaarten set en bij Jokeren 13 gebruik je er 2. Als de kaarten verdeeld zijn, worden de resterende kaarten gesloten in het midden van de tafel gelegd en de bovenste kaart wordt omgedraaid naast de stapel gelegd.

Je beurt begint met het rapen van een kaart van de gesloten stapel of de open stapel. Iedereen speelt 1 beurt zonder dat men op tafel uitkomt. Wanneer je een setje hebt van 3 kaarten van dezelfde waarde en verschillende kleuren, dan mag je deze in je volgende beurt op tafel leggen. Ook als je een rij hebt van 3 of meer oplopende kaarten van dezelfde kleur, mag je deze in je volgende beurt op tafel leggen. Je eindigt iedere beurt met het weggooien van een kaart op de open stapel. Het is ook toegestaan om, als je 1 of meerdere setjes op tafel hebt kunnen leggen, kaarten aan te leggen bij je eigen setjes, of bij setjes van je tegenstander(s).

Jokers op tafel mogen worden gewisseld wanner je in het bezig bent van een kaart waar de Joker voor staat. Zeg altijd duidelijk welke kleur de Joker vertegenwoordigt. Zeg je klaveren 4, dan kun je de Joker dus alleen pakken, als je de klaveren 4 daadwerkelijk hebt. Wanneer er complete sets op tafel liggen waar geen kaarten meer aangelegd kunnen worden, bijvoorbeeld 4 drieën, dan wordt dit setje weggepakt. Bij Jokeren 6 leg je dit setje onder de open stapel, zodat het gebruikt kan worden wanneer de gesloten stapel op is.

Bij Jokeren 13 is het alleen toegestaan om kaarten aan te leggen of een kaart voor een Joker te wisselen als je al “op tafel bent gekomen”. Bij Jokeren 7 mag je altijd kaarten aanleggen of Jokers wisselen zonder je eerst zelf op tafel bent gekomen met een set.

Toepen

Over het algemeen wordt toepen gespeeld met 4 spelers, het kan echter ook met 2 tot 8 spelers gespeeld worden. Elke speler krijgt 4 kaarten, waardoor er 8 (2 spelers) tot 32 (8 spelers) kaarten in het spel zijn. Het spel wordt gespeeld in een aantal rondes. Wie de 4e slag haalt is de winnaar van de ronde. En dit net zoveel rondes totdat een speler op het afgesproken maximale aantal punten staat (de verliezer).

De deler schudt de 32 kaarten en deelt met de klok mee iedere speler 2 kaarten uit. Hij deelt 2 rondes, beginnend bij de speler links van hem. De deler die als 1e deelt is tevens diegene die de score bijhoudt. Vooraf moet worden afgesproken waar je om speelt. Dit kan zijn om geld of drinken, maar standaard is spelen om (straf)punten. Degene die het eerst 10 punten heeft, verliest het spel. De winnaar van een rondje toepen krijgt geen punten aangeschreven, de verliezers krijgen wel punten toegeschreven, afhankelijk van het aantal malen dat er is geklopt.

De speler naast de dealer mag als eerste een kaart opgooien. Dit heet uitkomen. De andere spelers moeten 1 voor 1 kleur bekennen. Als iemand harten speelt, dan moet iedere speler ook harten spelen als hij die heeft. Kan een speler niet kleur bekennen, dan mag hij of zij zelf weten welke kaart hij opgooit. De speler die kleur bekend, én de hoogste kaart heeft gespeeld, wint de slag.

Heel veel speelplezier en doe vooral rustig aan tijdens warme(re) dagen!