Bloeddrukwaarden: leeftijd en tabel man, vrouw en ouderen 

Wanneer zijn je bloeddrukwaarden nu eigenlijk optimaal? Is het verschillend voor een man en een vrouw? En ook voor je leeftijd? We beantwoorden al deze vragen in dit artikel.

De gezondheid is van groot belang voor iedereen. Wanneer je ziek bent heb je maar een droom in je leven: gezond worden. Als je gezond bent heb je duizenden dromen. We helpen je graag om gezond te zijn en te blijven om zo lekker te dromen over een nog beter leven.

De bloeddruk is het laagste als het hart zich ontspant. Het is de diastolische bloeddruk. De streefwaarde hiervan is bij mannen en vrouwen 140/90 mmHg of lager. Het is voor mensen tot 80 jaar het geval.

Wanneer we ons inspannen of sterke emoties hebben dan zal de bloeddruk toenemen. Het is belangrijk om gezond te leven om de bloeddruk zo laag mogelijk te houden. Drink dus niet teveel, eet beperkt zout en gevarieerd en stop met roken en beweeg iedere dag.

Ga ook goed om met stress en spanningen, zodat dit geen probleem vormt. Natuurlijk zijn er medicijnen om je te helpen de bloeddruk onder de duim te houden. Het is echter beter om zonder medicijnen te leven.

Bloeddruk, wat is het nu eigenlijk?

Laten we voordat we meer informatie delen nog even uitleggen wat bloeddruk precies is. De bloeddruk is de druk van het bloed in je slagaders. De bloeddruk wordt in kwik millimeters (mm Hg) gemeten. Het wordt in twee getallen uitgedrukt. Bijvoorbeeld 135 / 100. Het is bij samentrekkingen van het hart en het ontspannen van het hart. Het gaat om bovendruk en onderdruk. De streefwaarde voor een goede bloeddruk is maximaal 140 om 90 mmHg. De meest ideale bloeddruk is 120 om 80. Naarmate we ouder worden kan de bloeddruk wat hoger worden. Bij oudere mensen worden de grenzen dan vaak verder verschoven naar 160 om 90 (vanaf 60 jaar).

Hoe wordt de bloeddruk gemeten?

Een dokter kan je bloeddruk meten. Ze doen dit met een bloeddrukmeter (ga naar Bestetester.nl voor een overzicht van de beste bloeddrukmeter 2019). Ze plaatsen een band om je arm en blazen deze dan licht op. Je voelt een druk op de plek van de band. De bloeddrukmeter doet vervolgens zijn werk en laat zien hoe hoog deze is. Het is belangrijk om de bloeddruk op meerdere momenten van de dag te meten. Het is voor de dokter dan mogelijk om een beter beeld te krijgen van de bloeddruk. Er zijn zelfs speciale bloeddrukmeters welke je met je mee kunt dragen om ieder kwartier of halfuur je bloeddruk te meten en deze informatie op te slaan. Het is ook mogelijk om zelf in huis je bloeddruk te meten. Houdt het goed bij en noteer het in een boek.

De bloeddrukwaarden tabel voor mannen en vrouwen

Hieronder hebben we de bloeddruk tabel op leeftijd weergegeven en de verschillende classificaties. Het is belangrijk om de waarden goed in de gaten te houden. Weet dat een gezonde bloeddruk maximaal 140 om 95 is.

De classificatieDe bovendrukDe onderdruk
Optimale bloeddrukOnder 120Onder 80
Normale bloeddruk120 – 12980 – 84
Hoog-normale druk130 – 13985 – 89
Milde Hypertensie140 – 15990 – 99
Matige Hypertensie160 – 179100 – 109
Ernstige hypertensieBoven 180Boven 110
Geïsoleerde hypertensieBoven 140Onder 90

Het is goed om je eigen bloeddrukwaarden in de gaten te houden. Neem wanneer nodig contact op met je huisarts. Een gezonder dieet of medicijnen en meer bewegen kan helpen.

Lees ook meer over ontstekingswaarden in je bloed.