Beste Tablet voor Senioren in 2024: waar moet je op letten?

Ook voor senioren zijn er speciale tablets. Het zijn zeer goede tablets welke veel doelen kunnen dienen. Het is prettig om gebruik te maken van een tablet voor senioren. Wat zijn echter de beste tablets voor senioren? We gaan het in dit artikel bespreken.

Wat is een tablet?

Het is een draagbaar apparaat wat een gulden middenweg is tussen een smartphone en een laptop. Ze hebben een groter scherm dan een smartphone en zijn lichter dan een laptop. Op die manier is het mogelijk om overall alles goed te zien. Ook heb je overall toegang tot je e-mail, social media en bestanden. Daarnaast kun je er natuurlijk ook de mooiste foto’s mee maken.

De voordelen van een tablet

Er zijn volop voordelen. Zo is het scherm een stuk groter. Het is gemakkelijker om alles goed te zien. Ook kun je rustiger alles intypen op het scherm. Daarnaast is het gewoon veel prettiger dat alles groter is. De tablets zijn eenvoudig te gebruiken. Het is makkelijker om erop te typen dan op een smartphone. De toetsen zijn een stuk groter. Het is ook hier mogelijk om een eigen toetsenbord te installeren en te gebruiken. De tablets zijn daarnaast een stuk lichter en veel gemakkelijker om ze mee te nemen. Het is prettig en fijn om gebruik van te maken.

Waar moet je op letten?

Als je een tablet wil aanschaffen, is er een aantal dingen waar je op moet letten en bedenken of je dit wel of niet wil hebben. Let op het besturingssysteem. Heb je een iPhone of Mac computer? Dan raden we de iPad aan met het iOS besturingssysteem. Het is prettiger om op al je apparaten hetzelfde systeem te gebruiken. De tablet werkt dan in grote lijnen hetzelfde als je computer of telefoon. De symbolen van de applicaties zijn hetzelfde en daarmee is het makkelijker te begrijpen en kan je gelijk met je tablet aan de slag.

Je kan dus een iPad van Apple aanschaffen als je dat een fijn systeem vindt om mee te werken. Veel tablets zijn uitgerust met Android, de tegenhanger van Apple. Het is een eenvoudig te gebruiken systeem met volop voordelen. Daarnaast is er nog het Windows 10 systeem, daar kan je voor kiezen als je een leven lang gebruikt maakt van Windows. Dat systeem ligt jou dan misschien meer.

Wanneer je een tablet gaat kopen moet je ook kiezen voor de juiste schermgrootte. De schermen variëren van 7 inch tot aan 13 inch. De meest gangbare maten zijn 7 inch en 10 inch. Kies het formaat wat het beste bij jou past. Een kleiner scherm is gemakkelijker om mee te nemen. Een groter scherm is ideaal om volop te genieten van wat je ziet. Voor senioren valt de keuze vaak op een groter scherm. 10 inch en groter!

De juiste apps

Het is na het kopen van een tablet voor senioren ook belangrijk om de juiste apps te installeren. Wat wil je ermee gaan doen? Foto’s bewerken? Welke social media accounts moet je toevoegen? Wil je ook email ontvangen op je tablet? Het is goed om de mogelijkheden te ontdekken en om zo volop en optimaal gebruik te maken van de tablet. Er zijn ongekend veel mogelijkheden. Door ze uit de reguliere en officiële app shops te downloaden is het mogelijk om virussen te voorkomen. Een virusscanner downloaden is uiteraard ook een slimme set.

De prijs?

De prijs is vaak bij senioren van een ondergeschikt belang. Tablet zijn ook niet peperduur, dus ga gewoon voor de beste tablet uit de test, maar let natuurlijk wel op prijs/kwaliteit verhouding. Met een iPad heb je altijd een mooie kwaliteit, maar deze tablets zijn vaak duurder dan die van Android. Hoe vaak ga je de tablet daadwerkelijk gebruiken? Denk je dat je dagelijks op de tablet zit, dan kan je er wel in investeren. Het is natuurlijk niet erg als het een paar tientjes meer kost als je hier ook meer voor terugkrijgt. Is de tablet een uitbreiding en meer een apparaat om af en toe te gebruiken, dan is het misschien verstandiger om met een iets goedkopere tablet te beginnen. Mocht je erachter komen dat je de tablet veel gebruikt, kan je altijd later een beter kopen. Dan weet je in ieder geval dat je het leuk vindt en goed begrijpt.

De beste tablets voor senioren in 2024

Acer senioren tablet

De menustructuur is speciaal voor ouderen ingericht. Er staat een vast aantal apps per pagina op het scherm. Op die manier zit er structuur en houvast in de tablet. De tablet is duidelijk, makkelijk te gebruiken en bovendien staat hij is een groot lettertype. De tablet heeft grote knoppen, zodat indrukken of aanklikken altijd lukt. Er zit ook een zoomfunctie op, zodat artikelen of stukjes tekst lekker groot kunnen worden weergegeven.

Simtab 4

De Simtab 4 is een seniorentablet met een overzichtelijke structuur en Simcoach ondersteuning. Een gemakkelijke tablet voor ouderen. Deze draagbare computer is eenvoudig te bedienen. Simpele navigatie, handige inleiding en grote knoppen. Kom je ergens niet uit? Dan vraag je de Simcoach om hulp!

KOMP

Met KOMP blijf je uit de isolatie en kan je via dit mooie communicatiemiddel onder de mensen blijven. Het is een simpele tablet die goed te gebruiken is voor ouderen. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport trekt KOMP naar voren voor mensen die het moeilijk vinden om met een computer of smartphone om te gaan. Ouderen kunnen met KOMP leren omgaan met elektronica. Je kan er je agenda mee bijhouden, foto’s sturen en ontvangen, beeldbellen met familie en een spelletje spelen.

Apple iPad Pro

Voor ouderen is het makkelijk wanneer iets gemakkelijk maar ook snel werkt. Dat is met de Apple iPad Pro natuurlijk geen vraag. Deze werkt ontzettend snel en is hierdoor heel handig vooral voor ouderen. Je kan makkelijk de iconen op de Appel iPad Pro namelijk heel gemakkelijk veel groter maken. Hierdoor heb je fijn zicht ook wanneer je slecht kan zien. Ook kan je de helderheid aanpassen.

Denver TAQ-70303

Dit is een zeer gebruiksvriendelijke tablet van Denver. Hij is compact en klein waardoor je hem makkelijk kan meenemen. Maar hij is ook erg breed waardoor je gemakkelijk documenten kan lezen. Door met je vingers te tikken kan je in en uitzoomen. Vooral voor ouderen is deze tablet gemaakt omdat hij makkelijk te bedienen is. Je kan er super mee videobellen en je kleinkinderen overal mee naartoe nemen. Hij heeft een snelle processor en is daarnaast zeer betaalbaar. Een super goede tablet voor jou

Apple iPad

Niet de nieuwste, maar een wat ouder model van de Apple iPad is uitermate geschikt voor ouderen. Zo zijn de nieuwere iPads misschien te snel en hierdoor wordt het ingewikkeld om alles gemakkelijk te blijven volgen, vooral voor ouderen. Deze iPad kan ouderen precies geven waar ze om vragen. Zo kan je er gemakkelijk apps op zetten en kan je hem zelf heel overzichtelijk maken. Je kan zelfs iconen vergroten of verkleinen als je wil. Deze iPad is verkrijgbaar in 32gb maar ook in 128gb. Hij heeft een snel besturingssysteem, en je kan hem ook nog eens bedienen met een Apple Pencil. Dit maakt het vooral voor ouderen misschien nog wel aantrekkelijker. Je kan namelijk gewoon blijven schrijven in plaats van moeilijk te moeten zoeken naar de juiste toetsen. Wanneer je duidelijk schrijft zal de iPad jouw woorden vervangen voor digitale zinnen. Supermakkelijk voor senioren.

Senioren TAB

De Senioren TAB is een tablet die alle functies van een normale tablet heeft, zoals e-mail, internet, spelletjes en bankzaken regelen. Bij de Senioren TAB hoort een serviceabonnement. Dat betekent dat er dagelijks iemand voor je klaarstaat tussen 9:30 en 16:00 om je te helpen als je ergens niet uitkomt. De medewerkers kunnen je dan helpen op een afstandje. Dat abonnement is het eerste jaar gratis en kost daarna €48 per jaar.

Klassieke Compaan

Dit is een simpele tablet voor ouderen. Hij is makkelijk te bedienen, heeft grote letters en symbolen die makkelijk te vinden zijn. Je kan er lekker mee op internet surfen, zonder pagina’s kwijt te raken. Zit je op een internetpagina en wil je terug? Klik dan op de ‘terug-knop’ om terug te keren naar het vorige scherm. Je kan met de tablet ook beeldbellen met je familie. Twee knoppen: bellen en ophangen. Lekker makkelijk.

Memory Lane tablet

Deze prachtige tablet komt in de vorm van een fotolijst. Voor ouderen die weinig kennis van technologie hebben, is deze tablet ideaal. De tablet werkt volledig intuïtief, ook voor ouderen. Met 1 of 2 klikken zijn alle functies te bedienen. Waarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van grote iconen en foto’s. Erg duidelijk en overzichtelijk, dus! Daarnaast heeft deze tablet een aantal handige functies. Zo kan je bijvoorbeeld een melding laten verschijnen wanneer het tijd is voor medicijnen. Ook kan er met het zorgscherm direct contact gezocht worden met ouders indien er iets ergs gebeurd.