Zijn contactlenzen iets voor mij?

Het is heel verstandig om zo nu en dan je ogen te laten checken bij een opticien. Misschien heb je zelfs een bril nodig terwijl je het nog niet wist. Op het moment dat je ogen een negatieve afwijking hebben, is het dan verstandig om een bril of lenzen te gaan dragen. Je zult versteld staan van hoe scherp alles ineens kan worden! Veel mensen kiezen in eerste instantie voor een bril, maar contactlenzen beginnen ook steeds populairder te worden. Vraag je je af of lenzen misschien iets voor jou zijn? In dit artikel behandelen wij een aantal voor en nadelen.

Praktisch

Wanneer je net nieuwe lenzen hebt, vergt het misschien wat moeite om ze op een goede manier in te krijgen. Maar na wat oefening heb je dat echt zo onder de knie en kun je ze uiteindelijk moeiteloos in- en uit doen. Een bril lijkt in het eerste ogenblik makkelijker om op te zetten, maar uiteindelijk is het onhandiger dat je die continu met je mee moet nemen, hij kan beslaan, je hem kunt laten vallen etcetera. Zitten lenzen eenmaal op hun plek, dan zijn ze toch een stuk gemakkelijker.

Veel verschillende soorten

Vroeger was er vooral een verschil tussen harde en zachte lenzen, maar tegenwoordig zijn de lenzen nog veel gespecialiseerder en heb je zelfs de keuze uit daglenzen, weeklenzen of maandlenzen. Daglenzen draag je niet langer dan één dag. Zie het als een soort wegwerpscheermesje. Je pakt gauw een nieuwe. Bij daglenzen is dit dus elke dag. Hierdoor heb je elke ochtend een schone en frisse lens. Vooral daglenzen maken in Nederland een opmars. Maandlenzen gaan tot wel 30 dagen mee en weeklenzen zitten hier als het ware tussen in. Elke soort heeft zo zijn eigen voor en nadelen, dus kijk vooral wat bij jou past!

Verdraagbaarheid

Lenzen zijn voor veel mensen een zeer geschikte optie ten opzichte van brillendragers. Het enige wat belangrijk is om rekening mee te houden is of je bijvoorbeeld een allergie hebt in je ogen, of medicijnen neemt die je traanbuis verstoppen. Dan zou het kunnen dat lenzen niet de beste optie voor jou zijn. Is dit allemaal niet aan de orde, dan zijn lenzen heel geschikt voor jou.