Pijn links boven buik onder ribben: wat is het?

Wist je dat buikpijn een van de meest voorkomende klachten is van mensen? Ze gaan er zelfs vaak voor naar de huisarts. Buikkrampen, buikpijn, maagzweren, steken of gewoon een algeheel ellendig gevoel. We zijn het er met z’n allen wel over een dat buikpijn niet prettig is. En dat je vooral graag wilt weten wát het is, zodat je er ook snel weer vanaf kunt komen. In deze blog gaan we het specifiek hebben over pijn boven je buik en dan vooral links onder de ribben. Herkenbaar? Lees dan zeker even mee!

Allereerst is het goed om te vertellen dat de symptomen van pijn in je buik, specifiek in het gebied aan de linkerkant onder je ribben een heel scala aan oorzaken kan hebben. En juist daarom is het goed om het in de gaten te houden. Want de aandoeningen lopen flink uiteen. En onder je ribben zit een heel gebied van organen. Denk aan je milt, de alvleesklier, je nieren, de longen, de dikke darm en je hart natuurlijk. Het feit dat ze onder je ribben zitten, betekent ook dat ze belangrijk zijn. Ze zijn tenslotte goed beschermd door je ribbenkast. Daarom is het goed om te kijken naar de symptomen, maar laat jezelf altijd checken door een arts om de daadwerkelijke oorzaak van jouw pijn te vinden.

Is de pijn levensbedreigend?

Er zijn twee verschillende groepen waarin we de oorzaken kunnen verdelen. Namelijk de lichte gevallen. Deze zijn vaak ook goed thuis te behandelen. Rust, regelmaat en medicatie zullen je snel weer de oude laten zijn. Maar dan zijn er ook nog de levensbedreigende gevallen. Je raadt het natuurlijk al, maar hiervoor ben je een flinke tijd uit de rotatie. Om direct onderscheidt te maken tussen acute hulp of niet, gebruik je de alarmsymptomen.

Dit zijn de alarm-symptomen:

  • Is de pijn nieuw?
  • Blijft de pijn aanhouden?
  • Ben je kortademig?
  • Ben je benauwd?
  • Heb je pijn in je kaak?
  • Of doet je linkerarm zeer?

Schakel direct medische hulp in als je een of meerdere symptomen met ja kunt beantwoorden.

Wat zou de pijn in je buik kunnen zijn?

Er zijn heel veel verschillende dingen die het kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een longontsteking, een klaplong, gebroken ribben of een blindedarmontsteking. Ga hiervoor dus altijd na een huisarts. Hij of zij kan je direct de hulp bieden die je nodig hebt. Maar er zijn ook een hoop voorkomende aandoeningen die minder heftig zijn en waarvoor je nog even thuis kunt blijven of telefonisch een afspraak kunt maken met jouw huisarts.

  1. Maagzuur

Maagzuur is een veel voorkomende aandoening. Vaak krijg je last van maagzuur net na het eten. Je maag wordt afgesloten door een klep, als deze klep niet goed sluit komt het maagzuur in je slokdarm terecht. Dit is niet alleen ongemakkelijk, het zorgt ook voor een brandend gevoel en kan pijn op de borst geven. Er is medicatie tegen maagzuur, maar vaak remt dat alleen de vervelende symptomen.

  1. Prikkelbare darm syndroom

Dit is meer een chronische aandoening. Vaak variëren de symptomen ook van mens tot mens. Maar buikpijn en krampen zijn vaak wel bij iedereen hetzelfde. Vaak gaat dit ook gepaard met diarree, obstipatie en slijm bij de ontlasting. Maar ook gasvorming en een opgeblazen gevoel kunnen hier tot leiden. Wat je hiervoor kan doen is het beste even contact opnemen met je huisarts voor een doorverwijzing naar het ziekenhuis.

  1. Nierstenen

Nierstenen zijn heel vervelend en vooral ook heel pijnlijk. Wat is een niersteen? Een niersteen zijn heel kleine steentjes die in je urinewegen blijven “hangen”. Het zijn namelijk onopgeloste afvalstoffen. Vaak komt dit doordat er niet genoeg water doorheen stroomt. De pijn die je ervaart is een scherpe pijn in vaak je buik en je rug. Je hebt pijn bij het plassen maar er kan ook braken optreden en misselijkheid. Een ander symptomen waarbij je alert moet zijn is wanneer er bloed bij je urine zit.

  1. Inflammatoire darmaandoening

Er zijn nog meer darmaandoeningen waarbij je pijn in je buik krijgt. Inflammatoire darmaandoening is een verzamelnaam waaronder elke aandoening valt die door een ontsteking in je spijsverteringskanaal wordt veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Dat zijn bekende ziektes. Symptomen zijn uitputting, vermoeidheid en koorts. Natuurlijk ook krampen en pijn in je buik horen hierbij, net zoals diarree. Blijf vooral alert wanneer je eetlust verliest en wanneer je onbedoeld afvalt. Dit kunnen ook signalen zijn dat je naar de huisarts moet.

Wat kun je doen om pijn in je buik te voorkomen?

Veel dingen kun je niet voorkomen, denk bijvoorbeeld aan een dikkedarmontsteking. Hiervan is nog steeds de daadwerkelijke oorzaak niet gevonden. Een gezonde darmflora draagt wel bij aan een hoop symptonen. Wil je jouw buik gezond houden? Houd dan rekening met deze zaken:

  • Drink genoeg water, zeker 2 liter per dag.
  • Eet niet te pittig of te kruidig waar je buik en je maag van streek kunnen raken.
  • Plas goed uit en neem te tijd op het toilet voor een grote boodschap. Te snel willen kan zorgen voor narigheid.
  • Eet vezelrijk voedsel, denk aan volkorenbrood en pasta, genoeg groentes en fruit. Dit is goed voor je darmen.
  • Probeer je koffie-inname te verminderen of vervang het eens voor een kopje kruidenthee.
  • Wandelen is goed voor je buik omdat je daarmee het verwerkingsproces stimuleert. Te veel zitten werkt juist averechts.