Ook zo hekel aan Netwerkborrels? 5 tips om het draaglijk te maken

Netwerkborrels. You hate it or you love it. Je wandelt een ruimte binnen, zoekt jouw naam tussen de vele naam badges en stapt onzeker de ruimte binnen. Hoor jij bij de eerste groep? Dan vertellen we jou graag dé tips die je helpen tijdens zo’n netwerkbijeenkomst. Zodat het voor jou wat dragelijker is om hieraan mee te doen. Lees jij mee?

Een netwerkbijeenkomst komt vaak niet zomaar uit de lucht vallen. Je krijgt bijvoorbeeld een uitnodiging via LinkedIn of via een Facebookgroep. Probeer eens te achterhalen wie er nog meer naartoe gaan. Ken jij al iemand die daar ook aanwezig zal zijn dan scheelt dat vaak al de helft. Het is tenslotte vervelend om een ruimte binnen te stappen waar je niemand kent. En wie weet kun je zelfs samen die kant op reizen. Je online verbinden met de andere deelnemers is de eerste tip. Wat kun je verder nog doen?

Deel kennis aan de mensen met wie je praat

Een netwerkborrel kan twee kanten op gaan. Of je kletst wat met de mensen om je heen, deelt wat visitekaartjes uit en aan het van de borrel ben je moe en gesloopt. Zonde! Of je zorgt ervoor dat je constant zichtbaar bent. Hoe je dat doet? Door waardevolle content te delen. Dat betekent niet dat je ongevraagd advies gaat geven. Maar haak in op vragen of opmerkingen van de mensen die je spreekt die werk gerelateerd zijn. Door punten te vinden, vergroot je de kans dat je ook daadwerkelijk iets hebt aan deze borrel.

Ook zo hekel aan Netwerkborrels? 5 tips om het draaglijk te maken

En hoe kun je dat het beste doen door ook daadwerkelijk vragen te stellen. Door interesse te tonen in andere mensen creëer je meer draagvlak aan het eind van de borrel. Je wil tenslotte niet alleen maar visitekaartjes verzamelen. Je hebt liever één goed nieuw contact dan dat je met 20 kaartjes naar huis gaat. Stel vragen die gericht zijn op de werkzaamheden van de ander. Maar ook de ambities, missie en de visie. Let er trouwens ook op dat je zélf een antwoord klaar hebt als ernaar wordt gevraagd.