macro shot of grass field

Welke toestellen heb je zeker nodig bij het onderhoud van je tuin?

Of je het nu wil of niet, een tuin vraagt nu eenmaal onderhoud. Afhankelijk van de grootte van je tuin en wat je er allemaal hebt instaan, kan dit heel wat tijd in beslag nemen. Daarom is het belangrijk dat je de juiste materialen aankoopt die van goede kwaliteit zijn om het onderhoud tot een minimum te beperken. In dit artikel worden enkele gereedschappen verder toegelicht die je kunnen helpen bij een efficiënte manier van werken. 

Koop een goede grasmaaier

Een grasmaaier is waarschijnlijk wel het tuingereedschap bij uitstek. Iedereen die gras in zijn tuin heeft, heeft vroeg of laat een grasmaaier nodig. Afhankelijk van de grootte van je tuin zijn er verschillende soorten grasmaaiers waaruit je kan kiezen. Bij kleine tuinen is een handmaaier een veel gekozen optie. Het voordeel is dat je niet met een verlengkabel moet werken omdat het niet op stroom werkt. Gedaan dus ook met het lawaai tijdens het maaien. 

De klassieke grasmaaier met opvangbak wordt nog steeds het meeste aangekocht. Deze is groot genoeg om de meeste tuinen te kunnen onderhouden. Daarnaast heb je ook een opvangbak waardoor er geen gras in je tuin blijft liggen. Deze werkt wel op stroom dus hou rekening met de verlengkabel wanneer je het gras aan het afrijden bent. 

Bij grote tuinen kan je kiezen voor een robotmaaier of een zitmaaier. Een robotmaaier maait voor jou het gras af op het terrein dat jij op voorhand hebt afgebakend. Een grasrobot kan natuurlijk ook perfect gebruikt worden bij kleine tuinen. Een zitmaaier daarentegen is enkel voor grote tuinen omdat het een heel robuust toestel is. Daarnaast is de draaicirkel ook groot waardoor het niet echt geschikt is voor kleine tuinen. 

Hou je hagen in toom met een haagschaar

Net zoals je gazon kunnen ook je hagen een groeischeut krijgen in de zomer. Een goede haagschaar die eenvoudig in gebruik is, kan hierdoor wel handig zijn. Bij kleine struiken kan je kiezen voor een manuele haagschaar, maar dan is het aan te raden om deze enkel te gebruiken wanneer je de schaar niet boven je hoofd moet tillen. Dit kan namelijk een hele zware belasting geven op je schouders en je nek als je dan ook nog handmatig de takken moet snoeien. 

Elektrische haagscharen zijn veel eenvoudiger in gebruik aangezien het veel sneller gaat om een haag te snoeien. Net zoals bij de meeste tuingereedschappen kan je een elektrische haagschaar op drie verschillende aandrijvingen kopen. De mogelijkheden zijn op benzine, op een accu of op elektriciteit. Elke aandrijving heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Bij elektriciteit moet je rekening houden met een kabel. Bij benzine moet je altijd benzine in huis hebben en bij een accu moet je steeds zorgen dat deze volledig is opgeladen.