Hoe richt je een thuiswerkplek goed in?

Het inrichten van een thuiskantoor begint met het vinden van de juiste plek in huis. Het liefst een plek waar je niet gestoord wordt door eventuele huisgenoten of gezinsleden, waar je zo min mogelijk geluidsoverlast hebt en je je echt terug kunt trekken. Als je veel thuis werkt is het belangrijk dat je je goed kunt concentreren en een rustige plek hebt om eventuele telefoontjes en vergaderingen uit te doen.

Daarnaast is het verzorgen van een ergonomisch ingericht bureau belangrijk om gezond en veilig te werken. Werk je in loondienst dan zal je werkgever hier waarschijnlijk een budget voor hebben. Zij hebben een verantwoordelijkheid naar hun werknemers om te zorgen dat deze ook thuis ook thuis volgens de Arboregels kunnen werken. Wat zijn de beste tips om je thuiswerkplek goed in te richten?

Een zit sta bureau

Een bureau op de juiste hoogte is belangrijk, omdat andere tafels in huis vaak te laag zijn. Je zit dan automatisch krom en met je nek en schouders naar beneden. De gouden tip? Wen jezelf aan om aan een zit sta bureau, bijvoorbeeld deze van Designkantoormeubilair.be, te werken. Het afwisselen in zitten en staan, en de actievere houding zijn een stuk beter voor je lichaam en je gezondheid dan lange dagen stilzitten achter een normaal bureau. Je kunt zo een hoop klachten en pijntjes voor zijn en ernstige gezondheidsproblemen om te lange termijn voorkomen. Ook zul je merken dat ook je hoofd helderder blijft door meer te staan en bewegen. 

Een ergonomische bureaustoel of zit sta kruk

Een goede bureaustoel zorgt ervoor dat je niet onderuitgezakt of krom zit en niet urenlang passief in je stoel gezakt zit. Je hebt tenslotte ondersteuning nodig en kunt niet de hele dag achter je bureau staan. 

Een verstelbare monitor 

Om veilig en gezond te werken heb je een losse monitor nodig die je in hoogte kunt afstellen en een apart keyboard. Het scherm mag dus niet aan het keyboard vastzitten zoals bij een laptop.

Elektra en voldoende verlichting

Kies je over het algemeen in je huis voor wat gezelliger licht, voor je werkplek is goede verlichting wel echt belangrijk om geconcentreerd te kunnen werken en geen hoofdpijn of problemen met je ogen te krijgen. Zorg dus voor fellere plafondverlichting of een bureaulamp. Om je werkplek veilig te houden moeten alle kabels goed weggewerkt worden zodat niemand erover kan struikelen. 

Een goed opbergsysteem

Een opgeruimde en georganiseerde thuiswerkplek zorgt voor een fijner gevoel en efficiënter werken. Je wil niet afgeleid worden door rommeltjes om je heen of tijdens een belangrijke call moeten zoeken tussen je spullen omdat je iets nodig hebt dat je niet kunt vinden. Zo voorkom je ook zo veel mogelijk dat er drinken over al je belangrijke spullen gat of andere vervelende ongelukjes.  

Scheidingswanden voor een multifunctionele ruimte

We zijn niet allemaal gezegend met een huis waar zomaar een extra kamer over is voor een thuiskantoor. Een kastenwand helpt je om een ruimte praktisch en multifunctioneel in te richten zodat hij zowel voor wonen als werken kan worden gebruikt.