Welke elektrische fiets past bij jou?

Ken je dat gevoel? Hijgend trap je je in 't zweet bergop. De steile helling lijkt eindeloos. En dan vliegt er plots een andere fietser je vrolijk fluitend voorbij. Je tomatenrode hoofd gaat elk moment ontploffen. En je besluit: genoeg! Ik koop me eindelijk ook zo'n elektrische fiets.

Puik plan! Maar hoe kies je een e-bike die perfect bij jou past?
 

Welke elektrische fiets past bij jou?

Wat is je doel?

Een elektrische fiets of e-bike geeft je trapondersteuning. Maar waarvoor wil je elektrische motorkracht die precies gebruiken?

Fiets je elke dag naar je werk en terug? Dan is een elektrische stadsfiets of 'urban e-bike' het geknipte vervoermiddel voor je dagelijks woon-werkverkeer.

Als je onderweg ook nog een stuk van je traject pendelt of thuis weinig opbergruimte hebt, biedt een elektrische vouwfiets dé oplossing.

Of heb je je voorgenomen om voortaan je wekelijkse boodschappen met de fiets te doen? Elektrische bakfietsen zijn niet alleen een milieuvriendelijk oplossing voor je supermarktbezoekjes. Je snort met zo'n 'e-cargobike' ook stressvrij je koters naar hun hobby's zonder dat je moet wakker liggen van wegomleidingen en parkeerperikelen.

 

Welke snelheid zoek je?

Dankzij de elektrische motor schiet je met een e-bike vlot tegen 25km/u bergop. Voor snelheidsduivels zijn er 'speedpedelecs'. Met een 'speed-e-bike’ trap je moeiteloos tot wel 45km/u elke helling op.

Opgelet wel. Deze opgedreven modellen vragen extra aandacht. Wil je met een speedpedelec op de openbare weg? Houd dan rekening met bijkomende verplichtingen zoals de minimum leeftijd van 16 jaar, een rijbewijs, een SP-nummerplaat, fiets- of bromfietshelm en verzekering.

 

Sportievere uitdagingen

Misschien heb je wel spectaculairdere uitdagingen op 't oog? Motorische ondersteuning is sinds enkele jaren ook helemaal ingeburgerd in het sportieve fietssegment.

Gevestigde waarden als Trek, Cannondale, BMC en Specialized hebben inmiddels begrepen dat amateursporters en zondagsrijders zich niet langer schamen voor een elektrische motor in hun racefiets en mountainbike.

De trapondersteuning van 'trekking e-bikes' geeft een welgekomen duwtje in de rug wanneer je uitgestippelde fietsroute misschien toch nét iets te ambitieus was.

Een 'toer-e-bike' volstaat voor bescheiden heuvelachtige trajecten. Wil je ook de nodige kilometers 'off-road' meepikken? Kijk dan naar een hybride e-bike. Dit steeds populairdere model mixt de voordelen van een wendbare stadsfiets met de robuustheid van een mountainbike.
 

Wat is je budget?

Een elektrische fiets is een grote investering. Maar die haal je er op lange termijn ook wel weer uit. Wie zijn auto inruilt voor een e-bike spaart tenslotte al snel honderden euro's aan benzine en parkeerticketjes uit.

Goedkoop is duurkoop. Bestel je fiets niet op obscure webwinkels met een dubieuze reputatie. Lees vooraf voldoende reviews op consumentenblogs zoals 'Trustpilot'. Vraag na bij kennissen waar zij hun exemplaar aanschaften. Een betrouwbare webwinkel als Bike24 verkoopt kwaliteitsmerken en heeft genoeg expertise aan boord om al je vragen te beantwoorden.

Ken je fietsgekken en koersfreaks in je vriendenkring? Betrek ze dan zeker mee in je zoektocht. Ze komen beslist nog van pas als je geen flauw benul hebt wat het aantal kettingbladen of de maat van het fietsframe nu precies uitmaken.
 

Een spoedcursus techniek

Je moet geen raketgeleerde zijn om met een elektrische fiets te rijden. Maar het is sowieso wel handig om je kort te verdiepen in de belangrijkste begrippen van een e-bike.

De actieradius is de afstand die je kan afleggen met een opgeladen accu. De accucapaciteit drukt in wattuur uit hoe groot deze actieradius is. Voor korte dagelijkse afstanden ben je bijvoorbeeld al prima af met een accu tot 350 Wh.

Wil je extra lange afstanden afleggen zonder tussentijds te moeten opladen? Dan ben je natuurlijk beter af met een accu van 450 Wh en meer. Maar die hogere accucapaciteit komt natuurlijk ook met een pittiger prijskaartje.
 

Het belang van een proefrit

Een elektrische fiets is een aankoop waar je nog jaren plezier van hebt. Een e-bike is wel beduidend duurder dan een gewone fiets. Net daarom is het cruciaal om je vooraf grondig te informeren. Bedenk tenslotte ook dat elektrisch fietsen een andere rijervaring geeft. Een proefrit in een lokaal testcentrum of fietswinkel is dan ook een must.