Hoe blijft mijn woning comfortabel en veilig?

Wanneer we ouder worden, is veiligheid en gemak steeds belangrijker. Lopen en tillen gaat moeilijker, maar hoe maak of hou je jouw woning dan comfortabel en veilig? In dit artikel verkennen we mogelijkheden die een verschil kunnen maken in het creëren van een woonomgeving afgestemd op de behoeften van senioren.

Voorkomen van struikelgevaar

Een drempel of opstaande rand kan ervoor zorgen dat je makkelijk kunt struikelen. Maar het is ook een belemmering als je met een rollator door je huis loopt. In verschillende huizen zijn er nog kruipruimtes of zit de watermeterput onder de grond. Om deze ruimte goed af te sluiten en ook naadloos op de rest van de vloer te laten aansluiten, kun je een tegeldeksel online bestellen. Deze tegeldeksels gaan naadloos op in de vloer waardoor niet alleen struikelgevaar geminimaliseerd wordt, maar het deksel ook nog eens esthetisch opgaat in het interieur.

Met een ontkoppelingsmat van Storax.be kun je bovendien oneffenheden in de ondervloer egaliseren. Hierdoor kun je niet alleen comfortabel lopen, maar het bevordert ook de veiligheid. Door oneffenheden kunnen senioren snel uit hun evenwicht raken en eerder ten val raken. Ook kan een ontkoppelingsmat drempels en hoogteverschillen tussen kamers verminderen waardoor het hele huis toegankelijker wordt, vooral voor mensen die afhankelijk zijn van een rollator. 

Eenvoudig bedienbare sloten

Ouderen zijn vaak niet meer de sterkste mensen en hebben dan ook soms moeite om deuren te openen of sluiten. Er bestaan speciale seniorensloten voor buitendeuren. Het slot bevindt zich dan boven de deurklink waardoor het sleutelgat beter zichtbaar is. Daarnaast is het goed om te zorgen dat de deur niet klemt en de sloten goed gesmeerd zijn zodat het geen extra moeite kost om een deur te openen. Een sleutel is vaak erg klein en voor ouderen lastig vast te houden. Met een sleutelhulpen of sleutelhouder maak je de sleutel aan de bovenzijde groter waardoor je hem makkelijker vast kunt houden en rond kunt draaien. Eenvoudig bedienbare sloten dragen bij aan een veilige woonomgeving doordat je zeker weet dat je de deur goed dicht en op slot krijgt. Belangrijk om inbrekers tegen te gaan.

Verschillende hulplijnen

Het is altijd fijn als er meerdere mensen een sleutel van je woning hebben. Voor als je hem vergeten bent of kwijt geraakt bent, maar ook als er iets aan de hand is en de deur zit op slot. Vraag of de buren een reservesleutel willen bewaren zodat er altijd een sleutel in de buurt is wanneer dit nodig is. Een andere hulplijn is een mobiele telefoon of draadloze huistelefoon die je door het huis kunt meenemen. Mocht er dan iets gebeuren kun je snel contact zoeken en ook als iemand belt ben je snel in de buurt in plaats dat je nog naar de woonkamer moet lopen. Wil je er altijd zeker van zijn dat je veilig bent, overweeg dan een ouderen alarm horloge. 

Dit zijn slechts een aantal aanpassingen die gedaan kunnen worden om een seniorenwoning veilig en comfortabel te houden. Zoek contact op met een specialist op het gebied van woningveiligheid voor aanvullende tips.