Alle fittings van lampjes op een rij gezet

Nieuwe lampen halen kan een uren lange zoektocht worden als je niet de juiste fitting weet te vinden. Daarom zetten we alle fittings even op een rij voor je.

E27 fitting

De meeste standaard lampen hebben een gewone E27 fitting van 27 millimeter. Dat is een dikke schroeffitting die veel gebruikt wordt voor normalen lampen. Bijvoorbeeld de fittings die in het plafond van je woonkamer zitten. Voor wie vroeger veel spaarlampen gebruikte, is deze fitting perfect voor de overstap richting LED-lampen. De E27 LED-lamp past hier namelijk perfect op. Zo kan je gemakkelijk overstappen naar een duurzamere verlichting in huis. Het wattageverbruik is met deze lampen namelijk tot wel 90% minder dan conventionele gloeilampen. Dan merk je al gauw in je energierekening! De 27 millimeter fitting is geschikt voor 230V.

E14 fitting

Dan komen we bij de E14 fitting. Deze is kleiner dan de E27 fitting en wordt vaak ook een kleine fitting genoemd. De meeste kleinere gloei-, spaar-, halogeen- en LED-lampen hebben deze fitting. De schroefdraad hiervan is 14 millimeter waarmee de lichtbron in een lamp gedraaid kan worden. Deze fitting is ook geschikt voor 230V.

GU10 fitting

Deze fitting is iets anders dan de twee voorgaande. Deze heeft geen schroefdraad, maar een zogenaamde bajonetsluiting. Lichtbronnen met deze fitting worden voornamelijk gebruikt voor spotjes. Je kan deze fitting herkennen aan de twee pootjes onderaan de lamp. Deze pennen worden in de gaatjes van de spot geplugd waarna je de lichtbron met een kwartslag draai vast zet.

GU5.3 fitting

Deze GU fitting heeft een Bipin voet of ook wel een steekvoet genoemd. Tussen de twee pootjes zit een afstand van 5,3 millimeter. Deze fitting wordt met name gebruikt in badkamers en keukens buitenhuis. Bijvoorbeeld in de tuin of onder de dakrand van het huis. Deze fitting is geschikt voor 12V, een veilige spanning voor deze natte ruimtes. Let wel op want voor een 12V heb je altijd een transformator nodig. Je hoeft de lichtbron alleen maar in de pluggen en dan doet hij het.

G53 Fitting

Alleen een AR111 lichtbron heeft een G53 fitting, daarmee is deze makkelijk te onderscheiden. De AR111 lichtbron heeft een doorsnee van 111 millimeter en wordt voornamelijk gebruikt in grote opbouwspots en inbouwspots. Deze grote spots geven indirecte verlichting op 12V. Voor een 12V lichtbron heb je dus altijd een transformator nodig. De lichtbronnen worden vastgezet met schroeven of klemmen.