Soa test doen? Zo ontloop jij ongemakkelijke moment bij de GGD 

Wist je dat je niet altijd naar de GGD hoeft voor het maken van een soa-test? Er zijn ook andere mogelijkheden. Wij zetten ze voor je op een rij in dit artikel. 

Het doen van een soa-test, het is verstandig om na onveilige seks een test te doen. Vooral wanneer jij intiem bent geweest met meerdere mensen. Maar in de wachtruimte bij de GGD zorgt toch vaak voor een ongemakkelijk gevoel. Veel mensen willen het daarom graag vermijden. Dat kan! Wist je dat je een thuistest chlamydia kan doen? Of je jezelf op kan geven met een andere naam. 

Thuis een soa test doen, zo werkt het 

Je kan heel gemakkelijk jezelf testen op een soa. Afhankelijk van welke soa jij gaat testen neem je een uitstrijkje bij jezelf af. Dit kan in de keel, de vagina, de penis of de anus. Er zal bij jouw test beschreven staan waarvan het uitstrijkje moet zijn. 

Een soa test bestellen kan heel gemakkelijk en snel. Het doet geen pijn en de kosten zijn zo laag mogelijk zodat het voor iedereen toegankelijk is. Er zijn ook veel huisartsen die erg enthousiast zijn over deze thuis testen. Dit omdat er hierdoor meer mensen een soa test zullen doen. 

Bij een soa thuis test kan je hem anoniem laten opsturen en zal hij ook discreet bezorgd worden. Dit betekent geen verpakkingen met namen erop, maar anoniem. 

Een andere naam opgeven

Het kan zijn dat jij een uitgebreidere test moet doen. Bijvoorbeeld als er na een thuis-test geen soa zichtbaar is, dit terwijl jij wel klachten hebt. Dan is er de mogelijkheid om met een nadere naam naar de GGD te gaan. Zo wordt je naam niet omgeroepen of staat er niet in een database dat jij een soa-test hebt gedaan. Het kan toch wel een beetje ongemakkelijk zijn. 

Wanneer je deze video van Najib Amhali hebt gezien over een bezoek aan de GGD, dan wil je zeker nooit meer langs. Als is dit niet hoe het altijd in de praktijk zal gaan bij het doen van een soa-test.