5 redenen waarom een senior een hond zou moeten nemen

Bij het zien van plaatjes van de liefste pups hoeven we je niet eens meer te vertellen waarom het een goed idee is om een hond te nemen, maar als je ergens nog twijfel hebt over waarom het als senior leuk, verstandig en goed is om een hond aan te schaffen: dan zullen wij je vijf goede redenen geven om die hond tóch in huis te halen. Benieuwd waarom? Dit zijn onze vijf belangrijkste redenen.

  1. Een extra stukje gezelschap

Helaas is het nog steeds een gegeven dat veel ouderen moeten dealen met eenzaamheid. Zeker nu in de periode rondom corona is het steeds moeilijker als oudere om genoeg gezelschap om je heen te hebben. Jammer, zonde en soms ook hartstikke moeilijk – maar helaas is dat nu de realiteit en het beste om iedereen in veiligheid te houden. De risico’s die er worden gelopen bij het bezoeken van ouderen zijn natuurlijk veel groter dan wanneer jongeren met elkaar afspreken. Helaas zorgt dit ook voor een grote toename van eenzaamheid onder ouderen. Hoewel een hond natuurlijk geen directe vervanger is voor een mens, kan een hond wel nét dat beetje extra gezelschap bieden wanneer je dat goed kunt gebruiken.

  1. Een blijvende structuur

Vooral mensen die alleen wonen zullen herkennen dat het soms moeilijk kan zijn om structuur aan te brengen waar je je aan blijft houden, elke dag. Want: wie maakt het uit of jij ontbijt om 08:00 ’s ochtends of pas om 3 uur in de middag? Dit zorgt er echter ook voor dat je soms grip op je eigen leven, agenda of structuur kunt verliezen. Een hond zorgt er toch voor dat je verplicht wordt om drie keer per dag eten te maken, zowel voor je kleine viervoeter als voor jezelf. Je móet immers wel denken aan het eten voor jouw kleine maatje. Heb je bijvoorbeeld eten voor hem/haar besteld bij Bellfor hondenvoer, dan is het slechts een kleine stap voor jezelf om even langs de lokale supermarkt te lopen. Een fijne stok achter de deur die iedereen op zijn of haar tijd wel goed kan gebruiken.

black dog staring at the camera

  1. Mooie wandelingen

Een andere fijne bijkomstigheid aan die structuur die een hond met zich meebrengt, is dat je ook een stuk vaker buitenkomt. En dat is gezond voor ons allemaal. Sinds het coronavirus zitten we natuurlijk allemaal al een stuk meer binnen dan normaal, maar zeker nu het ook winter gaan worden, minimaliseren de redenen om buiten te zijn zich. Een hond zorgt er toch voor dat je nog genoeg redenen ziet om een mooie wandeling te maken door het bos, of een rondje buiten te wandelen voor het slapengaan.

  1. Ondersteuning wanneer nodig

We hopen natuurlijk dat het niet nodig is, maar stel dat je op een bepaalde manier fysiek of mentaal achteruit gaat, dan kan een hond ook een mooie beschermende rol bieden. Denk bijvoorbeeld aan blindengeleidehonden die hun baasje met slecht zicht kunnen helpen, maar ook de beveiligende rol die een hond kan hebben. Zelfs de meest lieve schoothondjes kunnen aanvoelen wanneer er iets niet goed gaat met hun baasje of deze wordt aangevallen door een extern persoon. Zeker met het ouder worden is het fijn om te weten dat er toch een extra wezen is wat alarm zou kunnen slaan – mocht dat nodig zijn.

  1. Maatje

Tot slot: het fijne aan een hond is ook de liefde die hij je kan geven. De band die mens en dier op kunnen bouwen is er eentje die heel bijzonder is. Waar katten beledigd zijn als je ze een tijdje geen aandacht hebt gegeven, zijn honden altijd blij om je te zien. De liefde die mensen voelen bij het knuffelen van puppy’s heeft volgens wetenschappers veel weg van verliefdheid. Daarnaast werkt het, volgens de Volkskrant, ook nog eens ontzettend goed tegen stress. Er zijn wetenschappers die zeggen dat een mens gemiddeld acht knuffels per dag zou moeten geven en ontvangen. Als je een stuk meer binnen zit door de huidige omstandigheden, dan is het ontzettend mooi dat dit soort knuffels wel met je hond kunnen, ook al is het (helaas) niet meer, of minder, met mensen.