Veelvoorkomende voetproblemen bij ouderen

Pijn bij het wandelen, vermoeide voeten of een zeurend gevoel aan de hele onderbenen? Veel ouderen krijgen op den duur last van voetproblemen. Vervelende aandoeningen die gelukkig vaak te verhelpen zijn, of niet beter: te voorkomen. In deze blog vertellen we je meer over deze veelvoorkomende voetproblemen bij ouderen.

Er zijn een aantal veelvoorkomende voetproblemen, denk bijvoorbeeld aan metararsalgie. Dit houdt in dat je pijn hebt aan de voorvoet. Vaak bij de tweede of derde teen. Meestal komt dit door een doorgezakte voetboog. Je voorvoetbeentjes moeten namelijk meer dragen dan de rest.

Hoe kun je het verhelpen? Het is belangrijk dat er steunzolen op maat worden gemaakt of dat je huidige schoenen worden aangepast. Er worden steeds meer heren en dames schoenen ontwikkeld die rekening houden met deze klachten door een betere zool en voetbed erin te maken.

Stressfactuur van de middenvoetbeentjes

Als je pijn hebt aan je middenvoetbeentjes dan kan het zijn dat er een breuk is ontstaan. Dit ontstaan vaak doordat er flinke overbelasting is geweest. Vaak doordat je veel of lang hebt gelopen. Als je ouder wordt, zijn de middenvoetbeentjes brozer. Maar het komt ook voor bij militeren. De pijn is vaak vooral goed op één punt te voelen. Zodra je inspanning levert, voel je de pijn weer. Een röntgenfoto bij de arts kan uitsluitsel geven.

Je kunt het verhelpen door tijdelijk minder te voeten te belasten.

De ziekte van Mortan (Mortan-neuroom)

In je voet zitten heel veel zenuwen. Deze lopen tussen je middenvoetsbeentjes richting je tenen. Als deze klem komen te zitten gaat de zenuw irriteren en zwellen. Hierdoor ontstaat er pijn in de voorvoet. Dit komt vaak voor bij ouderen en mensen van middelbare leeftijd. Het is lastig te zien, omdat er aan de buitenkant vaak niets te zien is.

Je kunt het verhelpen door ruime en comfortabele schoenen te dragen. Vermijd hoge hakken, dat is wel erg belangrijk. En als je veel pijn hebt, kun je ook speciale steunzolen laten aanpassen.

Wat kun je nog meer doen voor je voeten?

Geef je voeten genoeg rust en leg ze na flinke inspanning lekker omhoog. Of laat ze verwennen met een pedicure, voetenbadje en een professionele massage. Er zitten, zoals je net kon lezen, ongelooflijk veel botjes in je voeten en daarom is het belangrijk dat die lekker kunnen ontspannen.

Ook is het belangrijk dat je de juiste schoenen draagt. Denk aan niet te krappe schoenen. Je voeten hebben ruimte nodig, zeker wanneer je veel wandelt. Maar ook een goede en stevige zool is belangrijk. Want de zool zorgt ervoor dat jouw voeten steuning en demping krijgen. Deze demping is niet alleen belangrijk voor je voeten, maar zelfs voor je hele lijf. Zo kan het zijn dat je door professionele steunzolen ineens minder pijn aan je heupen, rug en schouders hebt.

Kies voor schoenen die ademen. Als je snel last hebt van zweetvoeten dan is dat niet prettig. Ook niet voor je voet. Schoenen die ademen zorgen voor een beter klimaat in je schoen. Ademende materialen zijn vaak natuurlijke materialen, denk aan leer, suède en canvas.