Dat beweging voor ieder mens goed is voor de gezondheid, weten we allemaal. Juist op de oude dag is het zo ontzettend goed om fin beweging te blijven en vaak de buitenlucht in te gaan. Veel ouderen doen dit door de fiets te pakken. Wanneer je het fietsen lichamelijk iets lichter voor jezelf wil maken kun je kiezen voor een elektrische fiets, maar sommige ouderen zijn bang dat dit veel te snel gaat en gevaarlijk is. Niets is minder waar! In dit artikel geven we je vijf tips voor ouderen die de elektrische fiets willen pakken
Snelheid aanpassen
Dat je een elektrische fiets gebruikt, betekent natuurlijk niet dat je daardoor standaard snel (bijvoorbeeld 30 kilometer per uur) hoeft te fietsen. Integendeel, zelfs. Op veel veel elektrische fietsen kun je namelijk zelf de maximumsnelheid instellen, waardoor je bijna nooit harder gaat dan je zelf aandurft. Ook kun je de sterkte van de elektrische fiets aanpassen naar jouw eigen voorkeur. Wil je de fiets volledig zelf aandrijven, dan kun je het elektrische onderdeel van de fiets volledig uitschakelen. Kan je echter wel een steuntje in de rug gebruiken, dan kun je de fiets op volle kracht aanzetten.
Praktische modellen
Als je een wat oudere leeftijd hebt bereikt, is het misschien niet het allerbelangrijkste dat je een mega snelle fiets hebt, maar is het wél heel belangrijk dat de fiets een beetje veilig en praktisch is. Daarom zou je kunnen kiezen voor een elektrische seniorenfiets, die speciaal geoptimaliseerd is voor gebruik door ouderen. Zo kun je kiezen voor een elektrische fiets met lage instap, waardoor je veel gemakkelijker op- en af kunt stappen.
Helm op
Hoewel het in Nederland misschien wat suf voelt om een help op te doen tijdens het fietsen, is dit totaal geen onverstandige keuze, zeker niet als je al wat ouder bent. Daarnaast fietsen mensen buiten Nederland sowieso al veel vaker met helmen op. Dat Nederlanders dat niet doen is dus eerder uitzonder dan regel. Daarnaast is het slim om jezelf af te vragen wat erger is: of fietsen met een helm en beschermd zijn, of een keer lelijk vallen en dan geen helm op hebben.
Driewielfiets
Fietsende senioren vinden het misschien wat lastiger om hun balans op de fiets te bewaren. Daarom zou een driewielfiets ook een goed alternatief kunnen zijn voor oudere mensen. Omvallen met de fiets wordt hiermee zelfs heel lastig. Deze extra stevige constructie kan voor een veilig gevoel zorgen bij de fietsende senioren.
Telefoonhouder
Het is natuurlijk nogal onhandig om elke keer te moeten stoppen om dan wel op de kaart te kijken, dan wel op je telefoon te kijken om je navigatie op te zoeken. Een telefoonhouder installeren op je e-bike is daardoor een slim idee: zo heb je altijd je navigatie bij de hand, zoals een tomtom in de auto. Dit maakt het fietsen ook veiliger, omdat je niet midden op het fietspad ineens stil hoeft te staan omdat je niet weet waar je naartoe moet. Ben je nog op zoek naar inspiratie voor wat fietsroutes, dan kun je inspiratie opdoen bij de ideale fietsroutes van fietsnet.