Gebruik deze tips om langer thuis te blijven wonen

Wie een dagje ouder wordt, weet dat er een tijd gaat zijn dat je misschien jouw geliefde woning moet verlaten voor een verpleegtehuis of voor een aanleunwoning. Het liefste wil je zo lang mogelijk genieten van jouw eigen plekje onder de zon. Daarom willen we jou graag deze tips mee geven, zodat je langer thuis kunt blijven wonen. Lees je mee?

Ouderen willen vaak het liefste hun eigen woning niet verlaten. Je hebt er de mooiste herinneringen, vaak nog samen met je geliefde of met je kinderen die allang het huis uit zijn. Overal komen er verhalen bovendrijven als je rondloopt in je eigen woning. Zodra je deze woning moet opgeven is de kans groot dat je in een appartement zal wonen. Veel ouderen zijn bang om op een kamer terecht te komen in een verpleegtehuis. Wonen in je eigen huis staat voor zelfstandigheid en vrijheid. En deze tips helpen je om langer thuis te blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van je mobiliteit door gebruik te maken van een opvouwbare scootmobiel.

1. Pas je woning aan

De belangrijkste pijler om lang thuis te blijven wonen is vaak het aanpassen van je woning. Denk bijvoorbeeld aan gelijkvloerse douche, traplift of door drempels veiliger te maken met een drempelhulp. Een drempelhulp zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld makkelijker met je rollator door het huis kan bewegen. Maar ook als je in een rolstoel gebruikt of een trippelstoel. Hetzelfde geldt voor een gelijkvloerse douche. Geen vervelende opstaande randjes waarmee je de kans op vallen vergroot, maar kies voor veiligheid. Jezelf kunnen douchen is een belangrijk punt om langer in je eigen huis te kunnen blijven wonen. Een traplift zorgt er natuurlijk voor dat je ook gebruik kunt blijven maken van de bovenverdieping.

2. Blijf sociale activiteiten ondernemen

Hoe fijn je woning ook is, het is goed voor jezelf om sociale activiteiten te blijven ondernemen. Op deze manier word je niet eenzaam, wat vaak ook een beweegreden kan zijn voor een verhuizing. Door sociale contacten te onderhouden voel je je nuttig, blijf je gelukkig en langer gezond.

3. Blijf in beweging

Hoewel we het natuurlijk net hadden over het aanpassen van je woning, bedoelen we natuurlijk niet dat je je niet meer moet bewegen. Juist door veilig te kunnen bewegen in je woning zorg je ervoor dat je fit en vitaal blijft. En dat gaat natuurlijk verder dan alleen binnenshuis. Denk bijvoorbeeld aan het doen van een kleine boodschap buiten de deur, een brief op de brievenbus posten. Bewegen draagt bij aan een sterk en gezond lichaam.

4. Ga mee met het digitale tijdperk

Veel ouderen zeggen dat ze geen behoefte hebben aan digitale hulpmiddelen zoals een telefoon of een computer. Maar meegaan met het digitale tijdperk kent heel veel voordelen. Zo is het goed voor de grijze massa, je leert tenslotte iets nieuws. Maar het is ook een mooie manier om bijvoorbeeld met je familie door heel het land in contact te blijven. En wat te denken van online boodschappen bestellen, je agenda bijhouden of andere hulpmiddelen bestellen.

5. Voel je veilig in je eigen woning

We zien vaak dat ouderen zich onveilig gaan voelen in hun eigen woning wanneer één van de twee overlijdt of vroegtijdig naar een verzorgingstehuis moet. Jullie zijn misschien altijd wel samen geweest en moeten nu los van elkaar wonen of verder gaan. Of je hoort verhalen over ouderen die overvallen worden in hun eigen huis. Hoe reel de angst ook is, je kan er altijd iets aan doen om je veilig te voelen in huis. Zo kan je bijvoorbeeld extra sloten laten installeren, camera’s ophangen bij de deur. Veel ouderen vinden het ook prettig om een noodknop bij zich te dragen voor in geval van nood. Bijvoorbeeld ook wanneer ze vallen en niet meer overeind kunnen komen. Deze senioren alarmknop kan ervoor zorgen dat er politie of andere hulp wordt ingeschakeld. Je kan kiezen uit een ketting of een armband. Het is namelijk van groot belang dat jij je veilig voelt in je eigen woning. Of je nu samen of alleen nog woont.

Zoals je ziet is er een hoop dat je kunt ondernemen als je langer thuis wilt blijven wonen. Niemand kan in de toekomst kijken, daarom kan het ook verstandig zijn om eens te kijken bij een seniorenflat bij jou in de buurt of eventueel een aanleunwoning te bezoeken. Op deze manier kun je ook langzaamaan al een beetje wennen aan deze locaties. Want zijn ze nu écht zo vervelend als je van tevoren denkt?