Accentverlichting: wat wil je er over weten?

Je hebt de ‘normale’ lampen in je huis die je aandoet zodra het donkerder wordt. Deze verlichting gebruik je om bij te werken of andere activiteiten uit te voeren waarbij je over voldoende licht moet beschikken. 

Accentverlichting wordt gebruikt om bepaalde items of plaatsen in je huis extra te laten ‘uitkomen’. Je kunt ook accentverlichting in de tuin installeren. Het kan een sprookjesachtig effect geven.

Waar gebruik je accentverlichting en hoe pas je dit toe?

Zoals we hierboven al aanstipten, dient accentverlichting, zoals het woord al zegt, om een bepaald object met licht te accentueren. Dit object kan een schilderij, een boekenkast of dat unieke stukje brocante zijn dat je onlangs op de kop tikte.

De verlichting die we gebruiken om te lezen, te koken of te werken noemen we ‘functionele verlichting’. Denk aan de luchters, plafondverlichting, de lampen boven de eettafel en dergelijke. Accentverlichting daarentegen brengen we onder bij de sfeerverlichting. Sfeerverlichting heeft wel degelijk een functie. Het is extra verlichting die we toevoegen om een aangename sfeer te creëren, maar verder niet echt een noodzakelijk iets..

Er bestaan heel wat mogelijkheden om sfeerverlichting te installeren. Er zijnt spots, zogenaamde ‘uplighters’ en nog een hele reeks aan andere modellen. Zolang ze maar gebundeld licht geven. In de collectie van Tom Dixon design vind je veel mooie voorbeelden. Ze hebben zowel functionele als accentverlichting in de aanbieding. Je kunt er leuke ideeën opdoen om je huis sfeervol te verlichten.

De mogelijkheden die je hebt om met accentverlichting je huis en tuin een extra uitstraling te geven zijn bijna onbegrensd. Je kunt met spots de nissen waarin je favoriete objecten staan met gedimd licht tot leven brengen. Schilderijen worden dan weer voorzien van uplighters. Die schijnen naar boven zodat ze het schilderij prachtig laten uitkomen. Dikwijls hebben ze een dubbele functie. Gecombineerd met een leeslamp passen ze perfect in het leeshoekje.

In de tuin kun je bijvoorbeeld verlichting in de grond plaatsen, langs de randen van het looppad. Een beeldhouwwerk kan er plots ook helemaal anders uitzien als het met het juiste licht wordt beschenen. Heb je ook nog een vijvertje op je erf, dan kun je die ook iets feeërieks geven met aangepaste accentverlichting. Zorg voor de veiligheid wel dat, zeker in openlucht, alles professioneel wordt geïnstalleerd door iemand met kennis van zaken.

Eigenlijk is het de bedoeling dat wanneer je ‘s avonds gezellig zit, je de functionele verlichting bijna helemaal uit kunt laten. De accentverlichting zal je een ‘feel good’ gevoel van comfort geven, en je zult hierdoor echt kunnen genieten van een avondje thuis.