Online kleding kopen: 6 handige tips

Ben je moeilijk ter been of is het lastig om fysiek naar de kledingwinkel toe te gaan? Dan is online winkelen een uitstekende oplossing. Steeds meer mensen ervaren het gemak van online winkelen. Zo kun je op elk gewenst moment van de dag een bestelling plaatsen en de kleding wordt zo snel mogelijk bij je aan de deur bezorgd. Toch ervaren sommige mensen een drempel tijdens het bestellen via het internet. Of dit nu komt door gebrek aan ervaring of door het overweldigend aanbod van de online winkels, we helpen je graag op weg met 6 praktische tips:

1. Winkel bij bekende winkels
Iedereen kan in principe een online kledingwinkel beginnen, dus adviseren we je om te bestellen bij websites van de kledingmerken zelf of winkels die meer bekend zijn. Hiermee is de kans kleiner dat je tegen moeilijkheden of frauduleuze praktijken aanloopt. Daarnaast kun je zelf kijken of er erkende keurmerken op de website staan vermeld. Kijk ook wat de mogelijkheden zijn om contact op te nemen bij vragen of opmerkingen. Mocht je het alsnog niet vertrouwen, verlaat dan de webshop.

2. Oefen vooraf

Vooral als je nog nooit online een bestelling hebt geplaatst, kan het verstandig zijn om eerst te oefenen. Vraag aan familie, vrienden of kennissen welke kledingsites ze gebruiken en bekijk deze op je gemak. Zo raak je vertrouwd met de opbouw van de webshop. Heb je nog steeds twijfels over hoe het in z’n werk gaat? Dan kun je besluiten om samen een bestelling te plaatsen of om met iemand mee te kijken. Zo kun je direct vragen stellen en je zorgen uiten. Daarnaast ben je beter voorbereid voor de volgende keer.

3. Maak een plan
In online winkels heb je de keuze uit letterlijk duizenden kledingstukken en accessoires. Wanneer je een webshop bezoekt zonder doel kun je eenvoudig overweldigd raken. Je gaat efficiënter te werk wanneer je voor jezelf duidelijk hebt waar je naar op zoek bent. Zo is de kans kleiner dat je je laat afleiden door andere pagina’s en reclame-uitingen. Mocht je bijvoorbeeld een nieuwe broek van MAC willen kopen, dan kun je in het zoekbalk “MAC broeken” intikken of direct naar de broekenpagina gaan.

4. Bekijk de betaalmogelijkheden
Bij online winkels kun je ervoor kiezen om de bestelling meteen te betalen, bijvoorbeeld via online bankieren of creditcard, maar ook pas na ontvangst van je bestelling. In het laatste geval heb je meer tijd om de betaling te voldoen. Tegelijk is de kans groter dat je vergeet om je factuur op tijd te betalen. Overweeg de voor- en nadelen van beide manieren voordat je te maken krijgt met onnodige aanmaningen. Gebruik daarnaast eventuele kortingsbonnen of actiecodes om zo de beste prijs te krijgen!

5. Let op de kleine lettertjes
Tijdens het bestellen loont het om alle mededelingen goed te lezen. Wanneer word je bestelling precies afgeleverd en welke bezorgdienst gebruiken ze? Bestudeer ook het orderoverzicht voordat je de bestelling definitief plaatst. Neem daarnaast de algemene voorwaarden en retourvoorwaarden rustig door. Zo weet je precies wat je moet doen als een kledingstuk toch tegenvalt en wat de mogelijkheden zijn om je geld terug te krijgen. Daarnaast is het ook fijn om te weten of je rekening moet houden met extra kosten!

6. Lees recensies van andere bezoekers
Op de meeste websites heb je de optie om een beoordeling achter te laten. Het zou dus zonde zijn om hier geen gebruik van te maken. Het geeft je namelijk niet alleen meer informatie over het kledingstuk in kwestie, maar in de meeste gevallen ook over de service van de aanbieder. Probeer zowel positieve als negatieve recensies te lezen voor een evenwichtig beeld. Zijn er echter overwegend nare ervaringen? Dan is het verstandig om een andere webshop te zoeken.