Hoe is de verhouding cremeren/begraven in 2020?

Heb jij al eens nagedacht over wat je het liefste wilt, mocht je (onverwacht) komen te overlijden? Ga jij voor de traditiegetrouwe begrafenis of wil je gecremeerd worden? Misschien heb jij wel authentiekere wensen en denk je na over resomeren: jouw lichaam wordt dan na je overlijden opgelost in vloeistof. Hoe zit het eigenlijk met de populariteit van cremeren en begraven als we naar Nederland kijken? Welke vorm van afscheid is op dit moment het meest populair?

Begrafenis

Na een begrafenis is er de mogelijkheid om het graf te bezoeken. Dit kan fijn zijn voor de nabestaanden, maar ook voor andere mensen die jou gekend hebben. Er zijn verschillende soorten graven, zoals het familiegraf, waarin mensen bijgezet kunnen worden, of een algemeen graf. Een begrafenis is vaak duurder, omdat grafkosten betaald moeten worden en er een grafsteen op het graf komt. Grafkosten worden voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld 20 jaar) afgekocht en kunnen daarna worden verlengd. Een graf heeft onderhoud nodig, soms wordt hier iemand voor ingehuurd.

Crematie

Na een crematie is de as van de dierbare op een openbare plek te plaatsen. De as kan echter ook in de buurt blijven, bijvoorbeeld door deze mee naar huis te nemen. Het bewaren van de as kan op veel manieren, waarvan een urn de gebruikelijkste is. Maar ook een nis is mogelijk, of het begraven van een urn of het uitstrooien van de as. Een crematie is meestal goedkoper dan een begrafenis. Van onderhoud is alleen sprake als de urn wordt begraven of in een nis wordt geplaatst. Kosten na een crematie zijn er ook nauwelijks.

Wat is het populairst?

Op dit moment is cremeren het populairst in Nederland. Ongeveer 40% kiest voor een begrafenis en 60% voor een crematie. Dit terwijl natuurgraven steeds populairder worden in Nederland. Vaak wordt voor een natuurgraf gekozen als iemand de voorkeur heeft voor begraven, maar geliefden niet wil opzadelen met onderhoud en kosten van het graf. Bij een natuurgraf gaat het graf namelijk op in de natuur en is geen onderhoud nodig. Bovendien zijn er geen grafkosten. De grafrechten zijn namelijk eeuwigdurend.

Uitvaartverzekering

Wat jouw persoonlijke voorkeur ook mag zijn, het is fijn om je nabestaanden bij jouw overlijden niet met de kosten op te zadelen. Een gemiddelde begrafenis kost al snel zo’n 2000 tot 3000 euro. Daarom is het belangrijk om je te verdiepen in een uitvaartverzekering. Je kunt op verschillende manieren uitvaartverzekeringen vergelijken.