Stappenplan: zo vergelijk je energie 

Tegenwoordig betaal je veel meer voor energie dan vroeger. De wereld is veranderd dat merken we direct in de portemonnee. Met andere woorden: je woning verwarmen is duur. Toch heeft de techniek vandaag de dag ook iets heel moois gebracht: zo kun je nu namelijk heel gemakkelijk online vergelijken. In deze blog laten we jou in 6 stappen zien hoe jij jouw energie kunt vergelijken.

Wie kiest voor energie vergelijken betaalt vaak veel minder dan iemand die dat niet doet. Daarom is het zo verstandig om altijd, voordat je een contract afsluit, even rond te kijken en te zien wat voor jouw situatie het beste energiecontract is.

1.    Ga naar een energievergelijker 

Op het internet vind je heel veel energievergelijkers, dit is de plek om te beginnen met energie vergelijken. Deze energievergelijkers werken transparant. Wat betekent dat ze altijd een eerlijk beeld moeten geven van het huidige aanbod. Hierdoor kun jij jouw keuze volledig aflaten hangen van energievergelijkers. Al is het altijd goed om een dubbele check uit te voeren. Ga dus altijd op zoek naar meerdere energievergelijkers.

2.    Vul je postcode in 

Het is belangrijk om de postcode in te vullen. Dat komt omdat het ene huis het andere huis niet is. Daarom wordt er altijd gevraagd om een postcode. Woon je namelijk in een flat of heb je een vrijstaande woning? Ook een hoekhuis of een rijtjeswoning kunnen van elkaar verschillen. Door je postcode in te vullen komt er zo’n eerlijk mogelijke berekening uit.

3.    Kijk naar je jaarrekening 

Het is goed om te kijken naar je jaarrekening. Want hoeveel heb jij verbruikt vorig jaar? Je kan zien hoeveel gas jij hebt verbruikt, maar ook hoeveel energie. Dit is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid apparaten die jij thuis hebt. Maar ook of je snel de verwarming aanzet. Je jaarrekening erbij pakken, kan een helder beeld geven van jouw nieuwe energiecontract.

4.    Vul je verbruik in 

Vervolgens kan je alle gegevens invullen, dus ook de gegevens van jouw verbruik. Hierdoor krijg je een eerlijk beeld en kun je zien welke energieleverancier het beste bij jou past. Hoe beter jij de gegevens invult, hoe beter de energievergelijkers jou kunnen voorzien van kloppende informatie. 

5.    Vergelijk de andere energieleveranciers

We zeiden het net al eventjes kort, maar het is altijd goed om ook even te kijken naar andere energieleveranciers. Dat komt omdat energieleveranciers ook veranderen. Maar het kan ook zijn dat jij bent veranderd. Wil je bijvoorbeeld meer duurzame energie? Dan kan het zijn dat jouw huidige energieleverancier niet meer bij jou past. 

Bekijk eventuele kortingen of welkomstcadeaus 

Energieleveranciers willen jou maar al te graag verwelkomen binnen hun energienetwerk. Daarom werken veel energieleveranciers met welkomstkortingen of -cadeaus. Houd er altijd rekening mee dat een korting of een cadeau ergens doorberekend is. Kijk dus niet alleen naar de energieleverancier met het grootste cadeau, maar is deze op langere termijn ook het goedkoopste of het best betaalbaar? Los daarvan kan het een mooi idee zijn om te profiteren van een mooie korting op jouw energierekening. 

Wist je trouwens dat het niet alleen voor gas belangrijk is om een betaalbare energieleverancier te vinden. Maar ook de prijs van stroom wordt duurder. Hoe dat zit? Dat zie je in deze video!