Hoe kun je geld sparen voor je uitvaart?

We weten bijna allemaal wel dat een uitvaart veel geld kost. Daarom sluit 70 procent van de Nederlands een verzekering voor hun uitvaart af. Wanneer je dat niet wilt doen, kun je zelf voor een uitvaart sparen. Wanneer je een voorziening treft om je uitvaart te betalen, worden de nabestaanden niet opgezadeld met de kosten van de uitvaart. Hieronder lees je een aantal manieren om zelf te sparen voor je uitvaart.

Een gewone spaarrekening
Je kunt voor een uitvaart sparen met een gewone spaarrekening bij een bank. Voor de rente hoef je dat nu niet meer te doen. De spaarrente is bijzonder laag. Omdat deze spaarrekening niet geblokkeerd is voor alleen een uitvaart, heb je hierbij geen recht op een belastingvrijstelling in box 3. Je kunt het gespaarde geld op je spaarrekening gebruiken om een uitvaart te bekostigen, maar het kan natuurlijk ook voor een ander doel worden aangesproken. Je bent zelf beheerder van je eigen spaargeld. Om dus met een gewone spaarrekening te sparen voor de uitvaart moet je een bepaalde discipline opbrengen. Je moet tussentijds niet aan dit spaargeld komen want dan is er te weinig over om de uitvaart te betalen.

Een geblokkeerde spaarrekening
Voor je uitvaart sparen via een geblokkeerde spaarrekening is een goede methode om het geld vast te zetten. Wanneer je met uitvaart sparen een bepaald bedrag spaart kun je er tussentijds niet aankomen. Bij deze methode om te sparen heb je recht op de belastingvrijstelling in box 3. Wanneer je komt te overlijden komt het geld vrij dat er gespaard is. Je zult zeker in het begin niet genoeg geld hebben gespaard wanneer je kort na het vastzetten van deze manier van sparen komt te overlijden. Om dit risico op te lossen, kun je daarnaast een overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Het verzekeren van de uitvaart
Het is mogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten. Het is een manier van sparen waarbij je een kapitaalverzekering afsluit. Bij overlijden wordt het bedrag uitgekeerd. De nabestaanden kunnen van dit bedrag de uitvaart betalen. De hoogte van het bedrag dat zal worden uitgekeerd is afhankelijk van de afgesproken dekking en de polisvoorwaarden. Laat je voor het afsluiten van zo’n verzekering goed voorlichten, zodat je precies weet waar je aan toe bent en welke premie je moet betalen. Een uitvaartverzekering vergelijken kan via verschillende vergelijkingssites.

Deposito voor een uitvaart
Bij het afsluiten van een uitvaart deposito wordt een eenmalige storting gedaan die gebruikt wordt om de uitvaart te betalen. We spreken daarbij ook wel van een depositofonds. De storting kun je doen bij een uitvaartverzekeraar. Wanneer je vooraf weet door wie de uitvaart wordt gedaan kun je het bedrag storten bij een speciaal fonds van de uitvaartverzorger. De storting is geen verzekering. Wanneer het overlijden plaats vindt, wordt het ingelegde bedrag en de rente die jaarlijks wordt bijgeschreven verrekend met de kosten van de uitvaart. Soms kan deze manier belastingvrij zijn, maar dat is zeker niet altijd het geval. Deze manier van een uitvaart deposito wordt vooral gebruikt door ouderen die veel geld hebben en er toch voor willen zorgen dat de nabestaanden geen problemen hebben om de uitvaart te betalen.

Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering
Door het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering ben je gedurende de looptijd van de verzekering verzekerd voor het bedrag wat je vooraf hebt afgesproken. Je moet om er gebruik van te kunnen maken wel binnen de afgesproken looptijd komen te overlijden. Wanneer je na de afgesproken looptijd komt te overlijden zal er niet worden uitgekeerd.

Conclusie
Laat je goed voorlichten wat het beste is om je uitvaart te bekostigen.