Waarom een gaskachel onmisbaar is in jouw interieur

Denkend aan een warme winteravond (of juist een zwoele zomeravond) zou het zomaar kunnen dat je een beeld voor je ziet waarbij je bij een haard genesteld ligt, met een mooi boek en een glas wijn (of thee) in je hand. Waar mensen vroeger een haard installeerde omdat het diende als warmtebron, is het tegenwoordig veel meer dan dat. Een haard biedt sfeer, en een knisperend haardvuur kan zelfs sfeerbepalend zijn bij een lange avond met vrienden of je geliefde. Het is niet voor niets dat de digitale haard op Netflix één van de meest bekeken ‘programma’s’ is. Dit komt echter niet dicht bij het gevoel van een echte haard. Benieuwd wat een gashaard precies kost en of het de moeite waard is? Wij vertellen je er alles over.

Gashaard

Misschien dat je niet direct het verschil weet tussen een gashaard en een normale haard. I principe verschillen de twee soorten haarden niet extreem op elkaar – de eerste de beste persoon zal het waarschijnlijk niet opvallen – maar toch is de werking anders. Het fijne aan een gashaard is dat je hem met één druk op de knop kunt activeren, en dus niet in de weer hoeft met aanmaakblokjes, kranten, of andere zaken die helpen bij het maken van vuur.

De prijs

Misschien denk je: wat kost een gashaard? Dat is vrijwel altijd geheel afhankelijk van jouw wensen. Vaak varieert de prijs grofweg tussen de 1.500,- en 7.500,- euro. De gashaard kan zo luxueus en uitgebreid als jij zou willen, maar kan dus ook vrij basic zijn.

two black sconce lamps near fireplace

Decoratie object

Naast de fijne functies van een gashaard zoals sfeer en warmte geven, gebruiken veel mensen het ook als een decoratie object in hun huis. Het kan immers een lege ruimte heel gemakkelijk opleuken, zowel als hij uitstaat als wanneer hij aan staat.

Lange termijn

Hoewel sommige mensen misschien een investering in een gashaard niet de moeite waard zouden kunnen vinden, is dat het vaak wel. Een gashaard gaat namelijk een stuk langer mee dan de meeste mensen denken. Een gemiddelde gashaard gaat volgens cijfers namelijk zo’n 25(!) jaar mee en geeft dus lang, héél lang, plezier.