Steeds meer senioren zijn lekker actief online. Zo maken ze steeds vaker gebruik van allerlei sociale media om contact te onderhouden met oude en nieuwe bekenden en om tips, nieuwtjes en weetjes met elkaar te delen. Vaak zijn ze ook lid van één of meer verenigingen of clubs en die hebben meestal een eigen website. Is dat nog niet het geval? Dan is het vrij eenvoudig om zelf een website te maken. Hiervoor heb je maar weinig nodig: goede inhoud en een soepel werkende website. Er zijn online diverse aanbieders te vinden waar je gemakkelijk, snel en betaalbaar een eigen site kunt creëren. Om ervoor te zorgen dat iedereen de website kan bezoeken, heb je betrouwbare hosting nodig. Daarnaast moet je ook zorgen voor een goede domeinnaam. Dit is het adres waarop mensen de site kunnen vinden. Hoe eenvoudiger en duidelijk de domeinnaam, des te beter mensen hem onthouden.
Hoe kies je een goede domeinnaam?
Een goede domeinnaam is er één die je kunt onthouden en die niet al te moeilijk is. Kies daarom bij voorkeur voor een korte domeinnaam. Ook originaliteit is erg belangrijk. Je wilt immers dat mensen op jouw site uitkomen en niet op die van een vergelijkbare organisatie. Daarnaast kun je beter geen streepjes of andere lastige tekens in de domeinnaam gebruiken. Deze worden namelijk vaak vergeten, waardoor mensen je website niet kunnen bereiken en gefrustreerd kunnen raken. Verder is het handig om zo specifiek mogelijk te zijn. Maak je een website voor je plaatselijke bridgeclub, zangkoor of muziekvereniging? Dan doe je er goed aan om de plaatsnaam in de domeinnaam te vermelden. Dit voorkomt verwarring en maakt de website ook nog eens beter vindbaar. Overigens is het belangrijk dat je nieuwe domeinnaam niet lijkt op die van een bekend merk. Doe je dit namelijk wel, dan loop je het risico’s op claims.
Je domeinnaam controleren en vastleggen
Nu je een leuke en duidelijke domeinnaam hebt bedacht, wil je natuurlijk zo gauw mogelijk verder. Toch kun je beter eerst online de domeinnaam checken. Het kan namelijk voorkomen dat iemand anders je al voor was en dit adres al heeft geregistreerd. In sommige gevallen kun je de domeinnaam overkopen, maar meestal zul je toch echt een alternatief moeten bedenken. Er is ook nog een andere optie: het kiezen van een andere extensie. Een extensie is het laatste deel van de domeinnaam. De meeste Belgische websites hebben de extensie ‘.be’ en veel Nederlandse websites eindigen op ‘.nl’. Daarnaast kun je ook een domeinnaam bestellen met een andere extensie, zoals ‘.site’, ‘.nu’, ‘.com’ of ‘.online’.
De prijs van een domeinnaam
Je kunt op verschillende websites jouw ideale domeinnaam checken. Is hij nog vrij? Dan kun je hem direct vastleggen. Voor het eerste jaar ben je vaak hooguit een paar euro kwijt, maar daarna kost de domeinnaam vaak een stuk meer. Uiteraard kun je altijd nog wisselen tussen aanbieders, zodat je nooit meer betaalt dan nodig. Het checken en vastleggen van een domeinnaam voor je site is zo geregeld. De check neemt slechts een paar seconden in beslag en het registreren en betalen regel je in een paar minuten. Bij de meeste aanbieders kun je ook direct een hostingpakket bestellen. Op die manier kun je onmiddellijk beginnen met het bouwen van jouw prachtige nieuwe website! Heb je hulp nodig bij het registeren van een domeinnaam of kom je er niet helemaal uit? Vrijwel alle aanbieders beschikken over een uitstekende klantendienst. Hier kun je terecht met al je vragen en opmerkingen.