Hoe cryptocurrency werkt: een uitleg voor senioren

Cryptocurrency is een decentrale manier van betalen, wat betekent dat er geen centrale bank of instantie is die toezicht houdt op het netwerk. In plaats daarvan zijn de gebruikers zelf verantwoordelijk voor het beheer van hun munten. De meest bekende munt is de bitcoin, maar er zijn inmiddels al heel veel meer munten te krijgen zoals bijvoorbeeld de XRP van Ripple en SHIB van shiba inu.

Digitale portemonnee

Cryptocurrency wordt meestal gebruikt via een digitale portemonnee, waarin de gebruiker zijn of haar munten bewaart. Er zijn verschillende soorten portemonnees, maar de meest populaire zijn mobiele portemonnees die gekoppeld zijn aan een smartphone. Er zijn ook online portemonnees die gekoppeld zijn aan een computer of een ander apparaat, en offline hardware portemonnees die fysiek bewaard worden.

Private sleutel

Wanneer iemand cryptocurrency wil overmaken naar iemand anders, gebruikt hij of zij de publieke sleutel van de ontvanger. Deze sleutel is publiek beschikbaar, dus iedereen kan de ontvanger identificeren. De overdracht wordt vervolgens bevestigd door de private sleutel van de afzender, die alleen bekend is bij de afzender. Dit maakt het moeilijk voor mensen om te bedriegen of te stelen, want ze zouden de private sleutel van de afzender moeten hebben om de overdracht te kunnen bevestigen.

Wisselende koersen

Cryptocurrency heeft geen vastgestelde waarde, waardoor de koersen (zoals de bitcoin koers euro) continu kunnen veranderen. Dit maakt het moeilijk voor mensen om te bepalen hoeveel hun munten waard zijn, en het kan moeilijk zijn om goed in te schatten wanneer de waarde zal stijgen of dalen. Sommige mensen zien dit als een nadeel, maar anderen zien het als een kans om snel veel geld te verdienen.

Decentrale manier van betalen

Cryptocurrency is een decentrale manier van betalen, wat betekent dat er geen centrale bank of instantie is die toezicht houdt op het netwerk. In plaats daarvan zijn de gebruikers zelf verantwoordelijk voor het beheer van hun munten. Het decentrale karakter van cryptocurrency maakt het moeilijk om te reguleren, wat sommigen aantrekt en anderen afschrikt.