Je eigen blog starten als je wat ouder bent? Ook zonder veel technische kennis kan dat nu!

Het beginnen van een eigen blog is een hele leuke, snelle en makkelijke manier om jouw content aan de buitenwereld te kunnen verspreiden. Het enige nadeel is echter dat je het daadwerkelijk oprichten en onderhouden van zo’n blog best wat technische kennis vereist. Technische kennis die millenials misschien nog hebben, maar een hoop ouderen niet – ze zijn er immers niet mee opgegroeid. Wanneer je wat ouder bent, totaal geen kennis hebt van internet of het simpelweg interessant vindt om wat tips te krijgen over het beginnen van een blog: in dit artikel leggen we je uit hoe je from scratch je eigen blog beginnen, ook als je totaal geen technische kennis hebt. Blogging voor dummies, dus!

Gratis blog aanmaken

Op verschillende blogger sites zoals JouwWeb.be of blogger.com kun je gratis een blog aanmaken en is dit binnen vijf minuten gepiept. Het nadeel hieraan is dat je hiermee niet een eigen website en url hebt gereserveerd, en je dus altijd een plekje op de site van wordpress of dergelijke hebt, maar niet je eigen website. Streef je daar naar? Hieronder bespreken we tips voor het maken van een eigen website.

Een domein reserveren

Hoewel je misschien niet technisch genoeg bent om zelf een website op te richten door middel van coderingen, kun je wel alvast een domeinnaam kopen. Zo reserveer je jouw plekje op het web. Zo weet je in ieder geval verzekerd dat niemand zomaar jouw geplande website-naam inneemt. Denk bijvoorbeeld aan: www.deblogvanpietjepuk.nl , of hoe je ook wenst jouw website te noemen. Als je ook een hostingpakket koopt bij dezelfde aanbieder, dan krijg je het domein vaak gratis.

Website builder

Een blog is natuurlijk niets zonder de inhoud. En om de inhoud (foto’s, video’s of tekst) toe te kunnen voegen, heb je als het ware ruimte op het internet nodig. Deze verkrijg je door je aan te sluiten bij een website builder. Hiermee ‘huur’ je als het ware opslagruimte op een server, en zo maak je de content van jouw blog dus beschikbaar voor de lezers. Zo’n abonnement bij een website builder kost vaak tussen de 6 en 10 euro per maand.

JouwWeb proberen

Om jouw content goed te kunnen managen is het slim om JouwWeb te gebruiken. Zo kun je op een gemakkelijke manier artikelen op jouw website plaatsen en ze er ook professioneel uit te laten zien door de juiste lay-out. Een website maken en zelf inrichten is namelijk best ingewikkeld. JouwWeb doet het grootste deel voor je, jij hoeft alleen nog zelf je blogposts te uploaden.

Vraag hulp

In principe kun je al deze stappen zelf doen, maar het allermakkelijkst is het om hulp te vragen aan iemand die er meer verstand van heeft dan jij. Vaak is het voor hen een fluitje van een cent terwijl het jou uren met werk en research kan kosten. Door in je omgeving rond te vragen of er iemand is die verstand heeft van het maken van een blog, bespaar je jezelf dus heel veel moeite.