Het kantoor van je dromen in 5 stappen: alles wat je moet weten

Of je nu een bedrijf vanuit huis runt en daarvoor een uitgestrekte kantoorruimte nodig hebt. Of als je gewoon een plek wilt hebben waar jij je af en toe kunt concentreren als je thuis werkt, je kunt een thuiskantoor inrichten dat perfect bij je past! Deze vijf stappen helpen je om de ruimte om te toveren en het kantoor van je dromen te creëren.

1. Indeling van de ruimte met kantoormeubelen

Bij een perfect kantoor zijn de kantoormeubelen van groot belang. Denk goed na over welke meubels je nodig hebt. Misschien zijn er nog specifieke wensen waar je droomkantoor aan moet voldoen. Heb je goede verlichting nodig voor je online vergaderingen? Geef je voorkeur aan een staand bureau of werk je liever aan een traditionele bureau-opstelling. Het beantwoorden van deze vragen helpt je een idee te krijgen van de meubels die je voor de ruimte moet aanschaffen. In ieder geval zijn de basis meubels, als een tafel en bureaustoel, van groot belang voor een goede inrichting van je droomkantoor:

Bureau: De hoeksteen van elk thuiskantoor is het bureau. Het is de plaats waar je het grootste deel van je tijd gaat doorbrengen, dus wil je dat het stijlvol en functioneel is. Traditioneel zijn er bureaus in vijf verschillende uitvoeringen: secretaire, hoektafel, schrijftafel, computertafel en bureau met ladeblok en opbergruimtes.

Bureaustoel: Nu je een bureau hebt uitgezocht, heb je iets nodig om op te zitten. Hoewel je op veel plaatsen kosten kunt besparen, hoort je bureaustoel daar niet bij. Zeker niet als je van plan bent uren in je droomkantoor te werken. Koop een goede (ergonomische) bureaustoel. Dat is de beste plaats om je geld uit te geven, want je wilt niet urenlang op iets oncomfortabels zitten terwijl je thuiswerkt. Een goede bureaustoel of een ergonomische stoel van bureaustoelpro.nl is de investering zeker waard. Deze bureaustoelen zijn zo ontworpen dat ze je rug zo veel mogelijk steun geven. Een goede stoel is van cruciaal belang als je het grootste deel van de dag vanachter je bureau werkt. Deze bureaustoelen worden geleverd met instellingen om de hoogte van de stoel, de armleuning, de hoofdsteun en zelfs de rugleuning in te stellen. Ze helpen je comfortabel te zitten en een goede houding te handhaven.

2. Locatie: zoek uit hoe je het beste werkt

Kies de ruimte in je woning uit waar je gaat werken? Wil je een eigen kamer of zit je liever in de woonkamer? Houd je van natuurlijke lichtinval? Ben je een fan van werken in het donker? Ga je papieren lezen en heb je lampen nodig om die documenten te kunnen zien? Uitzoeken hoe je het beste werkt is een belangrijk onderdeel van de start voor het creëren van je droomkantoor aan huis. Of je een klein bureau of een groot bureau nodig hebt, is een beslissing die de rest van de ruimte beïnvloedt.

Houd bij het uitzoeken van de ruimte drie factoren in de je achterhoofd:

Grootte: kies je voor een eigen kamer of volstaat een klein bureau in de woonkamer ook.

Zonlicht: Lichtinval is van invloed op de manier hoe je het prettigst werkt.

Geluid: Als je moeite hebt om te werken met veel lawaai en afleiding om je heen, kies dan voor een kamer welke je middels een deur kan afsluiten.

3. Kleur is de sleutel

Kleur is heel bepalend voor de werksfeer thuis. Je hoeft je muren echt niet beige te schilderen om productief te zijn. Je wilt dat je thuiskantoor een weerspiegeling van jou is, een ruimte die je creativiteit en productiviteit inspireert. Als felle kleuren je energie geven om te werken, ga er dan voor! Als je liever rustige kleuren hebt terwijl je werkt, is dat ook prima.

Op zoek naar wat kleurinspiratie? Grijs is echt de kleur van dit jaar. Het heeft alles overgenomen. Van woonkamers tot keukens, en zelfs in je thuiskantoor, is het de perfecte, moderne neutrale kleur om de basis te leggen voor kleurige accenten in je accessoires. Als je wat meer opwinding in je muren nodig hebt, probeer dan iets helder en spannends als Grieks blauw.

4. Houd het georganiseerd

Als je de kantoormeubelen eenmaal in de werkruimte hebt geplaatst en de kleuren bepaald hebt, begin je na te denken over hoe jij je kantoor kunt organiseren. Misschien heb je wat extra planken of archiefkasten nodig voor je spullen. Zelfs als je niet veel ruimte hebt, zal het je op de lange duur helpen om van organisatie een prioriteit te maken. Zelfs eenvoudige dingen, zoals zwevende planken ophangen, helpen om spullen van je bureau te houden en geven je meer ruimte om je werk te doen.

Op dit moment is een trend de ‘minder-is-meer’ mentaliteit. Een minimale mentaliteit hebben, en dingen netjes en georganiseerd houden, kan echt helpen om geconcentreerd te blijven. Daarmee creëer je echt een ruimte waarin je tijd wilt doorbrengen. Kijk nog eens goed wat je in je droomkantoor echt nodig hebt om te functioneren en houd het daarbij.

5. Maak het je eigen

Een van de belangrijkste factoren om van je thuiskantoor jouw droomkantoor te maken is hoe je het persoonlijk maakt. Op kantoor heb je niet veel te zeggen over hoe je ruimte eruitziet. Zeker, je kunt je bureaubladfoto veranderen en een interessante pennenbak toevoegen, maar voor de meeste kantoormedewerkers is dat het wel zo’n beetje. Je thuiskantoor is je kans om een ruimte te creëren die speciaal ontworpen is om jou te inspireren en te motiveren.

Personaliseer je thuiswerkplek met bijzondere kunstwerken of een verzameling foto’s die aan de muur hangt, welke een sentimentele waarde of betekenis hebben. Je kunt de ruimte ook personaliseren met iets wat je zelf hebt gemaakt. Denk hierbij aan een knutsel- of doe-het-zelf project om iets betekenisvols voor de werkruimte te maken.

In slechts vijf stappen kun je het thuiskantoor van je dromen hebben. Of het nu sereen is of gedurfd en kleurrijk, het zal perfect voor jou zijn!