5 tips om huishoudelijke apparaten te onderhouden

Een doekje over het aanrecht, even de wc schrobben of stofzuigen. Schoonmaken in huis doet iedereen. Maar er zijn veel klusjes die vaak over het hoofd worden gezien, namelijk het schoonmaken van huishoudelijke apparaten. Als je deze klusjes niet geregeld uitvoert kunnen apparaten stuk gaan of kan het een hele klus zijn om het weer schoon te krijgen. Hieronder 5 schoonmaaktips om huishoudelijke apparaten te onderhouden.

Wasmachine schoonmaken

Moet je een wasmachine reinigen? Ja, dat is zeker nodig. Door dat vet, vuil en kalkaanslag kan je wasmachine minder goed gaan werken. We wassen onze kleding op steeds lagere temperaturen. Dat is goed voor het milieu, maar voor je machine is het goed om af en toe op 90 of 95 graden te draaien. Af en toe die wasmachine reinigen doe je zo. Je kunt de wasmachine reinigen met natuurazijn. Sluit de deur en giet de inhoud van een fles natuurazijn in het zeepbakje. Zet de wasmachine op de heetste stand, vaak is dat 90 of 95 graden. Laat dit programma draaien en na afloop is je wasmachine weer brandschoon. Ook kun je een kopje soda gebruiken, het is wel belangrijk dat je niet te veel soda gebruikt. Gebruik tussen een half kopje en maximaal een heel kopje soda. Zet de wasmachine met soda op 90/95 graden en laat een wasbeurt draaien. Als laatste kun je de wasmachine reinigen met een vaatwastablet. Om vetluis tegen te gaan, gebruik je 2 vaatwastabletten en laat je de machine weer op 0/95 graden draaien. Jouw wasmachine is hierna weer zo goed als nieuw.

De magnetron

Om de magnetron schoon te maken, heb je meestal genoeg aan een microvezeldoek, water en schoonmaakazijn. Zet een bakje met water en schoonmaakazijn in de magnetron en laat het apparaat gedurende 2 minuten op maximale temperatuur draaien. Droog daarna de binnenkant van de magnetron met een doek. Is de magnetron heel erg vies? Dan is het verstandig om ook nog ander schoonmaakmiddel te gebruiken. Reinig de magnetron vervolgens met een natte doek om de schoonmaakmiddel restjes weg te halen. De draaitafel van de magnetron kan met de hand of in de vaatwasser veilig worden schoongemaakt.

Koffiemachine ontkalken

Als je machine een indicatorlampje heeft voor kalk, dan zal deze oplichten wanneer het tijd is om je koffiemachine te ontkalken. Als je een wat oudere machine hebt, zou je het helaas zelf goed in de gaten moeten houden. Wil je je senseo ontkalken? Dan zijn daar speciale tips voor. Wij geven hier tips hoe je alle koffiezetapparaten kunt ontkalken. Zorg ervoor dat de kan helemaal leeg en schoon is en dat je de gemalen koffie verwijderd hebt. Vul de kan met gelijke delen witte azijn en water. Vul het reservoir tot de maximum met dit mengsel. Start je koffiezetapparaat en laat het allemaal doorstromen. Als het op is, moet je je koffiezetapparaat nog een paar keer goed spoelen met water zodat de azijn smaak weg is.

Tablet en flatscreen tv scherm schoonmaken

Je tv scherm, tablet en telefoon zijn vaak vies door vette vingers, stofjes en ander vuil. Daarom is het belangrijk om deze goed schoon te houden. Een microvezeldoekje is hier heel geschikt voor. Maak slechts een hoekje nat met een paar druppels water en knijp deze vervolgens goed uit, zodat het doekje heel licht vochtig is. Ga hiermee over het scherm, zonder hard te drukken of echt te boenen. Heb je geen microvezeldoekje in huis? Dan kun je het ook met een droog brillendoekje doen. Een brillendoekje is heel zacht en gemaakt voor het schoonmaken van harde, maar gladde oppervlaktes.

Frituurpan schoonmaken

De frituurpan is lastig schoon te maken, doordat water en olie niet mengen. Maar gelukkig is hier een handige oplossing voor. Doe water in de frituurpan samen met een vaatwastablet. Zet de frituurpan op honderd graden (niet hoger anders kookt de frituurpan over). Laat het water zachtjes een paar minuten koken en giet het water vervolgens af. Even afspoelen met heet water en je frituurpan is weer zo goed als schoon.