Het lijkt er bijna op dat probiotica een wondermiddel voor iedere kwaal is. Maar is dat ook zo en heb je eigenlijk wel probiotica nodig? In dit artikel proberen we deze vragen te duiden, kortom: waar is probiotica eigenlijk goed voor?
Waar is probiotica goed voor?
Hoewel probiotica niets alles op magische wijze ‘oplost’, zijn onze darmbacteriën de eerste verdedigingslinie voor veel van onze lichaamssystemen. Daarom zijn ze verbonden met verrassend veel gezondheidsproblemen.
Ik geloof dat de wortel van onze gezondheid ons spijsverteringsstelsel is. Hier worden de bouwstenen voor elke cel in ons lichaam aangemaakt door de voedingsstoffen in ons voedsel te verteren en op te nemen.
Als onze darmbacteriën in balans zijn, spelen ze een enorme rol bij het helpen van onze spijsvertering. Probiotica stimuleren niet alleen de darmbacteriën in het algemeen, ze bevorderen een gezonde balans door een gezonde mix van bacteriën te herintroduceren die nodig zijn voor een gezonde spijsvertering.
Ze maken bepaalde enzymen aan om ons voedsel te verteren – waaronder lactas om melk te verteren – ze produceren bepaalde vitamines zoals vitamine K & vitamine B12 en ze houden ons spijsverteringsstelsel in topvorm door onze darmwanden te helen.
Ze spelen ook een belangrijke rol in ons immuunsysteem. Ze geven de boodschappen ‘dit is oké’ of ‘help, dit is een probleem!’. Onze dunne darm is de belangrijkste ingang in ons lichaam en we hebben een bewakingssysteem nodig om ervoor te zorgen dat alleen voedingsstoffen worden opgenomen. Geen slechte bacteriën of virussen, alsjeblieft!
Misschien vraag je je nog steeds af: "Hoe weet ik of ik probiotica nodig heb?" Hier zijn vijf tekenen dat het zou kunnen.
1. Onregelmatigheden in de spijsvertering
Negentig procent van de bacteriën in ons lichaam leeft in onze dikke darm, dus het is logisch dat ze de activiteit van onze dikke darm kunnen beïnvloeden. In feite bestaat de helft van onze poep uit levende en dode bacteriën.
Een probioticum van goede kwaliteit met menselijke stammen kan effectief zijn bij het reguleren van onze darmmomenten en kan zelfs andere vervelende symptomen zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel verminderen.
2. Je suikerhonger is niet meer onder controle
Verschillende soorten bacteriën houden van verschillende soorten voedsel. Sommige houden van lange-keten vezels, zoals die in fruit, groenten en ander plantaardig voedsel. Anderen houden van simpele suikers zoals witte suiker en geraffineerde bloem.
Waar je naar hunkert, kan afhangen van welke soorten bacteriën je hebt.
Je darmbacteriën moeten eten en ze zijn volledig afhankelijk van wat je kiest om te eten. Dus hebben ze een aantal zeer creatieve manieren ontwikkeld om te krijgen wat ze willen.
Dit gebeurt meestal ten goede en niet ten kwade. Je darmbacteriën willen eten en je gezond houden, want jij bent het enige thuis dat ze hebben.
Via de nervus vagus die tussen de darmen en de hersenen loopt, vraagt ons microbioom om het voedsel dat het nodig heeft om te overleven.
Sommige stammen vragen om meer van hun voedsel, zodat ze hun concurrenten kunnen uithongeren die misschien iets anders eten. Sommige zullen zelfs je smaakpapillen kapen zodat je een voorliefde ontwikkelt voor hun favoriete voedsel.
Je bent misschien gemanipuleerd om dat koekje te eten.
Ons dieet is de laatste generaties erg veranderd. Voedingsmiddelen met weinig vezels en veel suiker zijn nu overvloedig aanwezig in ons dieet en sommige van deze bacteriën hebben zelf een zoetekauw ontwikkeld.
Maar niet alles is verloren! Onderzoek heeft uitgewezen dat een verandering van dieet onze darmbacteriën in slechts zeven dagen kan veranderen!
3. Je stofwisseling is een beetje traag
Onderzoek van de Washington University School of Medicine keek naar de darmbacteriën van 154 mensen en vond een interessant verband. Ze ontdekten dat degenen die de kleinste verscheidenheid aan bacteriën hadden, meer kans hadden om zwaarlijvig te zijn.
De diversiteit in je darmen terugbrengen is een eenvoudig proces in twee stappen: verrijk je darmen opnieuw met een probioticum van goede kwaliteit en voed het met een verscheidenheid aan plantaardige vezels.
4. Je hebt een antibioticum genomen (ook al is dat lang geleden)
Antibiotica kunnen levensreddend zijn, maar niet zonder gevolgen. Terwijl ze de vervelende binnendringende bacteriën in je lichaam doden, doden ze ook een grote populatie van de goede bacteriën in je darmen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat er een verband kan bestaan tussen een verandering in iemands darmbacteriën en leeftijdsgerelateerde ontstekingen, waardoor het extra belangrijk is om je darmen te herbevolken.
5. Je hebt huidproblemen zoals eczeem, psoriasis en jeukende uitslag
Je huid en darmen lijken misschien ver van elkaar af te staan, maar ze zijn eigenlijk sterk met elkaar verbonden.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de kwaliteit van je spijsverteringssysteem direct zichtbaar is op je huid! Spijsverteringsstoornissen zijn in verband gebracht met huidproblemen, en het is ons darmmicrobioom dat onze ‘darm-huid-as’ in balans houdt. Een heldere, stralende huid is slechts één van de neveneffecten van een mooi microbioom.
Kortom, probiotica kunnen best nuttig zijn!
Samengevat kunnen we zonder twijfel stellen dat onze darmbacteriën een zeer belangrijke rol spelen in onze gezondheid. Maak daarom je darmen gelukkig met een combinatie van een probiotica supplement van menselijke stammen en een vezelrijk dieet. Je hele lichaam zal je dankbaar zijn!