Kun je als Belg ook in Nederland een lening aanvragen?

We worden op steeds meer vlakken steeds internationaler. Aankopen doen over de grens is tegenwoordig bijna net zo makkelijk als in eigen land, en zelfs voor het afsluiten van een bankrekening hoef je niet meer binnen de landsgrenzen te blijven. Internationale banken bieden hun diensten ook in België aan, en met succes. Het zou dan ook logisch zijn als je voor een doorlopend krediet bij bijvoorbeeld Nederlandse aanbieders aan kunt kloppen. Maar is dat wel zo makkelijk? Wij zochten het voor je uit!

Vergelijken

Je zou denken dat, doordat zowel Nederland als België onderdeel uitmaakt van de Europese Unie, zaken als geld lenen uitwisselbaar is. Veel mensen starten namelijk hun aanvraag met het proces van lening vergelijken, vaak online. Hierbij wordt gekeken naar rentepercentage maar zeker ook naar andere voorwaarden. En zo kan het zijn dat je tot de conclusie komt dat een Nederlandse aanbieder een beter aanbod heeft voor jouw situatie.

Inmiddels staat de rente in heel Europa historisch laag, wat ook gunstig is voor de rentetarieven van leningen. De ene kredietverstrekker geeft een nog lagere rente dan de andere.

Kun je als Belg in Nederland een lening aanvragen?

En dan nu de hamvraag: kun je als Belg in Nederland een lening aanvragen. Andersom is het niet mogelijk, omdat Belgische kredietverstrekkers gegevens vragen, zoals je Rijksregisternummer en een woonadres in België, die een Nederlander simpelweg niet aan kan leveren. Dit is gedaan omdat een tijd terug de rente in België gunstiger was dan in Nederland, en Belgische kredietverstrekkers zich zo wilden beschermen tegen eventuele problemen.

Vanuit België is het dan ook niet zonder meer mogelijk om een lening in Nederland aan te vragen, helaas. Natuurlijk kan het wel als je een Nederlands woonadres hebt, wat je moet kunnen aantonen. Een postbus is dus niet voldoende. Je nationaliteit maakt dan niet uit. Een andere uitzondering wordt door sommige aanbieders gemaakt als je in de grensregio woont, dus vlakbij de Nederlandse grens. Dan kun je in een enkel geval als Belg alsnog een lening krijgen in Nederland.

Het Europese handelsverkeer is dus toch nog niet zo open als we misschien denken, dat blijkt hieruit wel! Maar wie weet wat daar op termijn nog in gaat veranderen…