Slimme stappen naar energiebesparing: Hoe maak je je huis milieuvriendelijker?

Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker. Aan de ene kant om milieuvriendelijk te leven, aan de andere kant om geld te besparen. Energie is de laatste jaren immers alleen maar duurder geworden en daar lijkt geen verandering in te komen. Is jouw huis al duurzaam of zouden er nog stappen gezet kunnen worden?

Als jij je huis milieuvriendelijker wilt maken, dan kun je dit eigenlijk op twee verschillende manieren doen. De ene optie is dat je inzet op het zoveel mogelijk vermindering van je verbruik. Dat kun je doen door isolatie en door energiezuinige apparaten te gebruiken. De andere optie is dat je kiest voor het opwekken van groene stroom.

Milieuvriendelijker huis door isolatie

Voorkomen dat je energie verbruikt, is eigenlijk de eerste stap die iedereen zou moeten zetten die duurzaam wil wonen. Dat begint vaak met het controleren van je isolatie. Je huis kan op verschillende plekken geïsoleerd worden: dak, vloer en muren. Is de isolatie niet op orde, dan verdwijnt warmte zo weer uit je huis. Door de isolering te verbeteren, hoeft je kachel minder hard te werken en kun je eenvoudig een flinke energiebesparing creëren.

Maak gebruik van ledlampen

Een andere manier om eenvoudig te zorgen voor energiebesparing, is door al je lampen in huis te vervangen door ledlampen. Hiermee bespaar je al snel flink op je stroomverbruik, de energiebesparing kan oplopen tot maar liefst 90%! Ledlampen hebben daarnaast ook nog eens een lange levensduur. Ze mogen in aanschaf dan wat duurder zijn dan andere lampensoorten, per branduur zijn ze echt flink voordeliger. Daarnaast geven ze geen warmte af, hebben ze een hoge lichtopbrengst en zijn ze ook nog eens goed te recyclen. Ledlampen zijn bovendien in veel verschillende varianten verkrijgbaar. Zo maak jij de verlichting in je huis heel eenvoudig milieuvriendelijker!

Kies voor energiezuinige apparaten

Een volgende stap die je kunt zetten om milieuvriendelijker te wonen, is door je huidige apparatuur te vervangen door energiezuinige varianten. Je diepvries en koelkast staan bijvoorbeeld de hele dag aan. Heb je nu nog een variant met een slecht energielabel, dan kun je echt een flinke energiebesparing realiseren het te vervangen door een apparaat met het beste energielabel. Dat geldt natuurlijk voor alle elektrische apparaten die je in huis hebt, ook je stofzuiger, computer en oven bijvoorbeeld.

Zelf stroom opwekken met zonnepanelen

Milieuvriendelijker wonen kan dus door te zorgen voor energiebesparing middels de hiervoor genoemde stappen. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelf je stroom op te gaan wekken. Het verbruik van groene stroom is immers ook milieuvriendelijk. Heb je een huis met een eigen dak of tuin, dan kun je dit heel eenvoudig doen door zonnepanelen op je dak te laten plaatsen of in je tuin neer te zetten. Zo zorg je ervoor dat de stroom die je nog wel verbruikt zo groen mogelijk is.

Een milieuvriendelijk huis

Je huis in één keer helemaal milieuvriendelijk maken is misschien een te grote en kostbare stap. Maar met de hierboven genoemde punten kun je stap voor stap voor energiebesparing zorgen en langzaam toewerken naar een milieuvriendelijker huis. Ook met een kleiner budget kun je stappen zetten, bijvoorbeeld door de aanschaf van ledlampen!