Hoe scam mailtjes te herkennen

Het is belangrijk om snel scam mailtjes te herkennen. Je wilt natuurlijk geen slachtoffer worden van phishing of een andere manier van internetoplichting. Het kan de besten overkomen, dat ze er toch intrappen. Een gewaarschuwd man telt echter voor twee. Daarom delen we graag onze tips om spam mailtjes te herkennen. Het is goed om hier op te letten en om zo te voorkomen, dat je een slachtoffer wordt. Een crimineel of oplichter zal zich graag voordoen al een officieel bedrijf, zoals een creditcardbedrijf, internetprovider, computerfabrikant, softwaremaker of een loterij. Op die manier willen ze graag meer informatie van je ontvangen. Ze willen je persoonlijke gegevens ontvangen en het liefst zelfs je logingegevens.

Hoe herken je scam mailtjes?

Het is natuurlijk belangrijk om te weten, dat bedrijven je niet om je inloggegevens gaan vragen. Ook je wachtwoorden willen ze niet hebben. Tenminste niet de officiële en echte bedrijven. Het is belangrijk om hier nooit aan mee te werken. Ook al wil je graag iets snel en goed oplossen: Geef nooit je inlognaam en wachtwoord prijs. Ook je pincode of banknummer moet je gewoon geheim houden. De mails zien er vaak verrassend echt uit. Het logo is hetzelfde en ook de adresgegevens en zelfs de telefoonnummers. Het e mailadres is vaak anders. Let hier gewoon goed op.

Laten we wat meer kijken naar de scam mail

Het belangrijkste is vaak, dat het e mailadres wel op de officiële naam lijkt, maar niet hetzelfde is. Zo is het bijvoorbeeld bedrijfsnaam@gmail.com of info@debedrijfsnaam.nl (let op de de) of een andere kleine afwijking. Het is vaak een afgeleide variant van het origineel. Controleer hier goed op en zie de verschillen. Twijfel je? Bel dan het bedrijf op en vraag om opheldering. De aanhef is vaak erg algemeen zonder je naam. Het bedrijf kent echter je naam en zal dit als groot bedrijf of instantie graag gebruiken. Soms weten ze niet eens of je een man of vrouw bent. Opvallend! Het is niets schokkend, maar laat de alarmbelletjes rinkelen. Vaak gaan ze over om het vragen om persoonlijke gegevens, zoals je wachtwoord of je gebruikersnaam. Natuurlijk moet je deze nooit prijsgeven.

Een verkeerde toon in de mail!

Vaak zien we ook veel spelfouten en taalfouten. De internetcriminelen komen van buiten Nederland en gebruiken hier een vertaalprogramma voor. Mochten ze het wel wat beter vertalen dan is vaak de tone of voice niet hetzelfde als je gewend bent. Het is vaak wat minder formeel of juist te formeel. Vergelijk eerdere mails met deze mail en je ziet het verschil vaak.

Klik niet op links en open geen bijlagen

In de mails wordt vaak verwezen naar documenten in de bijlage. Een bijgesloten boete, verkeersboete, aanmaning of erger. Het is belangrijk om deze niet zomaar te openen. Controleer eerst of de mail geen scam mail is. Wanneer dit het geval is dan delete je hem gewoon. Simpel. Ze zullen je een brief sturen per post als het dringend en echt is. Je kunt bij links gebruik maken van check linkje. Het is dan mogelijk om direct te zien of het echte en veilige link is of niet.