Creatieve activiteiten voor je kleinkinderen

Het weer zit niet mee en je kan niet naar buiten gaan met je kleinkinderen. Toch wil je hen een leuke en creatieve namiddag bezorgen. Wij geven je enkele tips.

Memo(rabel)

Waarom niet samen een memospel spelen? Uiteraard zijn er heel wat varianten verkrijgbaar op de markt. Maar wil je het echt persoonlijk en uitdagend maken, dan geven we je hierbij een gouden tip. Kies allereerst leuke en persoonlijke foto’s uit. Download een sjabloon of verdeel je blad in een tekstverwerkingsprogramma in gelijke vierkanten. Plaats telkens 2 dezelfde foto’s op het blad en doe dat voor alle leuke foto’s die je wilt gebruiken voor het spel. Beperk je niet tot één pagina want dan zal het spel snel uitgespeeld zijn. Print alle foto’s af op printpapier dat je vervolgens lamineert, zodat het memospel langer meegaat. Wedden dat het niet bij één keer spelen blijft?!

Kleuren maar

Je hebt ongetwijfeld al heel wat kleurboeken en kleurplaten liggen maar waarom eens geen verhaal maken? Print verschillende kleurplaten af die je vervolgens achter elkaar plakt. Zo krijg je een tafelloper die kan ingekleurd worden door meerdere kindjes tegelijk. Daag hen nog extra uit door hen een verhaal te laten verzinnen bij elke tekening. Leer hen op die manier om hun eerste dialoogjes te schrijven via tekstballonnen die je aanbrengt op de tekeningen. Een aanrader voor een stressvrije en creatieve spelnamiddag. 

Letterspel

Wil je eerder de literaire toer opgaan, dan is het schrijven van eigen poëzie leuk. Je hoeft je kleinkind niet meteen pen en papier in de hand te stoppen. Maar hoe maak je het schrijven van een gedichtje dan toch haalbaar? Typ zelf eerst leuke woorden op een blad, die al dan niet aansluiten bij een thema dat je wilt uitwerken. Denk maar aan woorden rond feesten, boerderijdieren, een favoriet seizoen, een stripfiguur,…  Zorg ervoor dat de woorden in een duidelijk leesbaar lettertype worden weergegeven. Kies bovendien voor een lettergrootte die past bij de leeftijd van je kleinkinderen (kies bij voorkeur voor minimum 18 punten). Print de woorden op gekleurd stevig papier en knip elk woord uit. Vervolgens kleef je ofwel op de achterzijde van het papier een magneetband of bevestig je elk woord met leuke magneten op een magnetische wand of bord. Dichtersplezier gegarandeerd!

Namen kleien

Wil je iemand in de bloemetjes zetten of een klein cadeautje voorzien voor de ouders? Laat jouw kleinkinderen dan de letters van hun naam vormen in klei. Ongetwijfeld hebben ze hierbij jouw hulp nodig maar het kan zo leuk zijn om samen aan de slag te gaan. Bovendien kun je elke letter in een andere kleur boetseren en versieren met bloempjes, muziekinstrumenten, geometrische vormen, … Vervolgens maak je de letters achter elkaar vast op bijvoorbeeld een houten plaatje. Leuk voor aan de muur of op de deur! Niet alleen een origineel cadeau dus maar ook nog eens fijn om samen te doen!