Zolder verbouwen tot kantoor

Loop jij weleens over de zolder en denk je bij jezelf: dit zou een mooie kantoorruimte kunnen zijn! Dan ben je bij de juiste blog aangekomen. In deze blog vertellen we jou alles wat je wilt weten over het verbouwen van je zolder. 

Je zolder kan soms aanvoelen als een doelloze ruimte. Een ruimte die zich al snel lijkt te vullen met kampeerspullen, uitgerangeerde meubelstukken en een verdwaald logeerbed. Door er een kantoorruimte van te maken, benut je de ruimte veel beter. Daarnaast is het prettig om, naast een kantoor buitenshuis, een thuiswerkplek te hebben waar je een paar keer per week kunt werken. Thuiswerken is tenslotte afgelopen jaar steeds populairder geworden. In deze blog lees je meer over vergunningen, geld lenen en inspiratie voor jouw zolderkamer. 

Vergunning nodig voor kantoor op zolder?

De eerste vraag die wellicht bij je opborrelt, is: heb ik een vergunning nodig voor een kantoor op zolder? Dit is mogelijk, maar alleen als er geen omgevingsvergunning is en wanneer het bestemmingsplan van je woning het toelaat. Dit is vooral van belang wanneer het kantoor ook een ruimte wordt waar je mensen ontvangt. Wil je enkel de ruimte opnieuw inrichten om er zo een kantoor van te maken? Dan is dit compleet vergunningsvrij. 

Bij twijfel kun je altijd je gemeente even vragen. 

Bron: Rijksoverheid Verbouwingen – Wanneer vergunningvrij, wanneer een omgevingsvergunning nodig?

Tips zolder ombouwen tot werkplek

Om van je zolder een prettige ruimte te maken is het vooral belangrijk dat je ervoor zorgt dat er veel natuurlijk licht binnen kan komen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een dakkapel zodat je meer ruimte hebt om rustig te kunnen werken. Verder is het van groot belang dat je zorgt voor een ergonomisch goede werkplek. Een verstelbaar bureau en stoel zorgt voor een betere postuur en werkhouding. Op de lange termijn zul je ook minder risico lopen op lichamelijke klachten.

Wil je inspiratie op doen voor het verbouwen van jouw zolder tot een kantoor? Kijk dan eens op Pinterest. Hier vind je ontzettend veel inspiratie voor het verbouwen van jouw zolder tot een professioneel en gezellig kantoor. 

Maak optimaal gebruik van de ruimte door kasten op maat te bouwen. Ideaal wanneer je een schuinaflopend dak hebt. 

Creëer een zithoek zodat je niet de hele dag achter je bureau blijft zitten. Het hebben van een comfortabele stoel of sofa kan jou een impuls geven om eens je benen te strekken. 

Kosten zolder verbouwen tot kantoor

Wat de kosten precies zijn voor het verbouwen van jouw zolder, is afhankelijk van de keuzes die je maakt. Wil je enkel en alleen de zolder ombouwen, denk bijvoorbeeld aan het opnieuw verven van de wanden en het aanschaffen van nieuw meubilair? Dan liggen de kosten tussen de 1.000 en 1.500 euro liggen. Wil jij je zolder compleet verbouwen inclusief een dakkapel of extra muren voor het creëren van extra werkruimtes? Dan liggen de kosten voor de verbouwing van jouw kantoor aanzienlijk hoger. Uiteraard is dit heel persoonlijk en afhankelijk van jouw eisen en wensen. Een persoonlijke lening kan uitkomst bieden voor het financieren van het project.

Zolder verbouwen tot kantoor financieren

Wil je het echt groots aanpakken en de zolder compleet verbouwen tot een professioneel kantoor? Dan kan je het op verschillende manieren financieren in plaats van een persoonlijke lening. Door bijvoorbeeld je huidige hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. Op deze manier kun je het wellicht zakelijk laten financieren en wegschrijven. Het kan per situatie verschillen of je in aanmerking komt voor een investeringsaftrek. Kijk goed naar je persoonlijke situatie. Vraag het na bij je boekhouden en laat je adviseren door een financieel adviseur.