Alternatieven voor het beleggen in geld: dit moet je weten

Nu geld steeds minder waard lijkt te worden, schieten de alternatieven voor andere vormen van beleggingen uit de grond. Alhoewel? Sommige vormen van beleggingen zijn juist al heel erg oud. In deze blog vertellen we je meer over de alternatieven voor het beleggen van geld. 

Beleggen houdt in dat je jouw geld investeert in een bepaalde vorm, grondstof of fonds in de hoop dat het in de toekomst meer geld waard woord. Dat komt omdat je bijvoorbeeld ervoor kiest dat iemand met jouw geld ergens in mag investeren. Maar het kan ook zo zijn dat iets, zoals olie of zilver met de tijd meer waard wordt. Want waar de waarde van geld lijkt de dalen, geldt dat niet bij andere vormen van beleggingen. Kijk maar eens naar de olieprijs.

Beleggen in grondstoffen

Een ander woord voor beleggen in grondstoffen wordt ook wel commodities genoemd. Alle grondstoffen die je kunt bedenken worden wel gebruikt als alternatief voor het beleggen in geld. De meest bekende vormen zijn misschien wel koper, de zilverprijs, graan en ruwe olie. Eigenlijk is dit ook de meest oude vorm van beleggen in geld. Vaak wordt dit op basis van termijncontracten vastgesteld. Hiermee wordt als het ware bepaald hoeveel de belegger in dit geval recht heeft op een x-hoeveelheid grondstof. Dat moet dan tegen een bepaalde prijs op een bepaalde datum worden verkocht of juist geleverd. 

Tegenwoordig zie je dat sommige mensen nog meer alternatieven hebben gevonden voor het beleggen van hun geld. Zo kopen ze bijvoorbeeld landbouwgrond of dure horloges of tassen. Deze producten worden in de toekomst hoogstwaarschijnlijk meer waard waardoor je het tegen een bepaalde prijs kunt verkopen in de hoop dat je dus winst maakt waardoor je je inzet eruit hebt kunnen halen en winst erop hebt kunnen behalen. Dit geldt in zekere zin natuurlijk ook voor het verkopen van woningen. Of het verhandelen in kunst.

Crypto currency en NFT’s

Tegenwoordig zijn er ook meer digitale vormen van beleggen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan crypto currency. Maar ook digitale kunst heeft een opmars gemaakt de afgelopen jaren. Dit worden ook wel NFT’s genoemd. Hoewel deze beiden vormen nog behoorlijk nieuw zijn en daardoor soms onstuimig en onvoorspelbaar geloven wel heel veel mensen in deze nieuwe vormen van beleggingen. 

Verspreid je kansen

Voor alle vormen van beleggingen geldt: je kan je inzet verliezen. Maar wie er voor kiest om te beleggen op langere termijn, heeft meestal een hoog rendement. Hierdoor kun je rekenen op een langjarig gemiddelde. Denk bijvoorbeeld aan het vastzetten van een belegging. Waardoor het wel kan groeien. Maar ook als je bijvoorbeeld ervoor hebt gekozen om te beleggen in kunst of horloges. Hoe langer je het waarschijnlijk houdt, hoe meer het waard zal worden. De waarden kan ook stijgen als er bijvoorbeeld maar één exemplaar is of als de vraag ineens stijgt. Denk bijvoorbeeld aan landbouwgrond.

Voor wie dit allemaal te ingewikkeld klinkt, klinkt het advies: laat je adviseren als je wilt beleggen in welke vorm dan ook. Maar zeker als je kiest voor beleggen in alternatieve vormen dan is het goed om goed beslagen te ijs te gaan.