Onderzoek heeft aangetoond dat het met de luchtkwaliteit in onze woningen slecht gesteld is. In veel gevallen is de luchtkwaliteit zelfs vele malen slechter dan buiten. Terwijl we ons dus al die tijd al zorgen maken om de schadelijke stoffen die we in de buitenlucht inademen, blijkt het grootste probleem en gevaar juist in onze eigen woningen te schuilen. Zorgwekkend. Zeker als we kijken naar de gevolgen van een slechte luchtkwaliteit. Dit kan namelijk enorme schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Denk aan luchtwegenproblemen, verergering van allergieën en een slechte weerstand. Zelfs concentratiestoornissen en huidproblemen kunnen ontstaan.
Benieuwd hoe je de luchtkwaliteit in jouw huis kunt verbeteren? Lees dan snel verder.
Maak gebruik van een ventilatiesysteem
Enkel een raampje openzetten is niet voldoende meer. Huizen worden tegenwoordig zó goed geïsoleerd dat er bijna geen schone lucht meer naar binnen kan. Ook schadelijke stoffen kunnen niet meer afgevoerd worden. Een ventilatiesysteem is dan ook zeker geen overbodige luxe en zelfs noodzakelijk om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Beschik je al over een ventilatiesysteem en heb je toch het idee dat het niet al te best gesteld is met de luchtkwaliteit in huis? Vraag jezelf dan eens af of je het systeem wel voldoende hebt onderhouden de afgelopen tijd. Zo moet eens in het half jaar het filter gereinigd worden of zelfs geheel vervangen worden. Er zijn echter mensen die jaren met dezelfde wtw filter of Zehnder filter doen. Dit is echter vragen om moeilijkheden. Het ventilatierooster verdient écht de nodige aandacht om de juiste werking te kunnen garanderen.
Rook niet in huis
Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het zal je nog verbazen hoeveel mensen in huis werken. Dan zijn er ook nog een groep mensen die bijvoorbeeld bij de afzuigkap of bij de achterdeur roken. Wees je er echter van bewust dat ook dan er nog altijd schadelijke stoffen in de lucht terecht komen. Tijdens het roken komen er niet alleen schadelijke stoffen in de lucht terecht, maar ze trekken ook nog eens in je meubels. Zelfs wanneer je stopt met roken in huis, is de kans dus groot dat er nog altijd schadelijke stoffen worden doorgegeven. Zeker met (jonge) kinderen en mensen met een zwakke gesteldheid is dit ten zeerste af te raden.
Pak vochtproblemen direct aan
Met name in de keuken en badkamer ontstaan er regelmatig vochtproblemen. Bijvoorbeeld doordat je was vergeten de afzuigkap aan te zetten of een raampje te openen tijdens het douchen. In dat geval is het verstandig om het vochtprobleem zo snel mogelijk aan te pakken. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat er schimmelhaarden ontstaan. Het is van belang dat de luchtvochtigheid in huis tussen de 40 en 60 procent ligt. Alles buiten deze waardes kan een probleem vormen voor jouw gezondheid.
Twijfel je over de luchtkwaliteit in jouw woning? Laat dan een professionele luchtkwaliteitsmeting uitvoeren. Zo weet je precies hoe het met de luchtkwaliteit in jouw huis gesteld is én hoe je dit kunt verbeteren.