Alles wat je moet weten over een kangoeroewoning

Een kangoeroewoning, het is de laatste jaren een populaire woning voor ouderen. Wie niet naar een woonzorgcentrum wil, maar toch nood heeft aan hulp of dicht bij z’n familie wil wonen, zal ongetwijfeld fan zijn van dit concept. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een kangoeroewoning.

Uitzonderlijk wonen

Een kangoeroewoning is vooral bekend in de vorm van een zorgwoning, waarbij oudere mensen wonen die nood hebben aan extra hulp. Doordat de woning zich tegen of dichtbij het huis van de kinderen bevindt, is er altijd iemand in de buurt. Daarnaast is het fijn dat kinderen en ouders dicht bij elkaar wonen om de familiebanden nog meer te versterken. Toch slagen beide gezinnen er op deze manier in hun privacy te behouden. Bovendien is zo’n kangoeroewoning niet alleen voordelig voor ouderen die af en toe wat extra hulp kunnen gebruiken. Ook het jonge gezin kan voordelen halen uit deze situatie. Oma en opa zijn immers altijd in de buurt om even op de kleinkinderen te passen. Daarbovenop is er meer sociale controle als je niet thuis bent. Als je op reis gaat, sla drie vliegen in één klap: de brievenbus wordt geleegd, de planten krijgen water en je huis wordt in de gaten gehouden.

Zorgwoning bouwen

Een zorgwoning bouwen doe je niet op een-twee-drie en er zijn ook wel wat regeltjes. Zo moet de zogenoemde ‘buidelwoning’ een fysiek geheel vormen met de hoofdwoning. Een tuinhuis omtoveren tot een woning, telt dus niet als zorgwoning. Als je de buidelwoning vanaf nul opbouwt, moet je ook de nodige vergunningen hebben. Het is alsof je een nieuwbouw zou plaatsen, dus daar komt ontzettend veel werk bij kijken. Een sterk financieel plan hebben en een architect onder de arm nemen zijn belangrijke stappen. Vervolgens moet je ook nadenken over andere zaken: je moet immers ramen kopen, het huis inrichten, de tuin aanleggen en noem maar op.

Maak afspraken

Aangezien de buidelwoning tegen de hoofdwoning zal plakken, is het belangrijk dat beide gezinnen goede afspraken maken. Dat gaat in de eerste plaats over de huizen zelf. De huizen moeten als het ware een geheel vormen – toch langs de buitenkant – dus als de hoofdwoning pvc ramen heeft, moet de buidelwoning dat ook krijgen. Dezelfde voordeur is ook fijn om het geheel af te maken. Verder moeten de gezinnen afspraken maken in functie van hun privacy. Bespreek ook hoe jullie de vaste kosten zullen verdelen. Welke afspraken je ook maakt, communicatie is key.