Door goed ingerichte ICT kun je jouw dagtaken makkelijker en veiliger uitvoeren

Het internet is tegenwoordig niet meer weg te denken. Alles verloopt via het internet: niet alleen op werkgebied, maar ook in het dagelijks leven moet je steeds vaker de laptop erbij pakken om het een en ander te regelen. Ben jij als senior nog werkzaam en moet jij ook regelmatig werkzaamheden uitvoeren via het internet? We hebben een aantal tips voor je opgesomd hoe je bij dit soort werkzaamheden veilig en makkelijk te werk gaat.

Waarom is de rol van ICT tegenwoordig zo groot?

Tegenwoordig ‘digitaliseren’ steeds meer bedrijven. Steeds meer bedrijven gaan zich focussen op digitale werkzaamheden, in plaats van dat alles fysiek gaat. En dat moet ook wel, aangezien de rest om ons heen ook steeds vaker via de digitale weg gaat of wordt geautomatiseerd. ICT begint daarbij steeds een belangrijkere rol te spelen op de werkvloer. Toch kan het zijn dat niet iedereen dit in het bedrijf kan bijbenen en wellicht heb jij hier ook wel last van; daarom hebben we een aantal tips voor je.

1. Makkelijk collega’s bereiken door video te bellen

Het komt vast weleens voor dat jij een belletje moet plegen met een collega. Waar je op de werkvloer gewoon naar elkaar toe kunt lopen om te overleggen, is het op een thuiswerkdag een stuk lastiger dan dat – of wanneer jouw andere collega niet op kantoor is. In dat geval is Teams een goede uitvinding om elkaar te kunnen bellen. En het mooie daarvan is, je kunt elkaar ook nog eens zien. 

Wanneer je thuiswerkt, hoeft jouw collega overigens niet te zien hoe jouw kantoor thuis eruitziet. Wellicht heb je het niet opgeruimd of voel je je er niet prettig bij dat diegene kan zien hoe je woont. Om wat voor reden dan ook: je kunt de achtergrond van Teams veranderen. Je kunt zelfs een Teams achtergrond toevoegen, waardoor je de call net iets leuker kunt maken.

2. Check altijd of je wifi veilig is

Werken via het internet is natuurlijk eenvoudig. Maar dit betekent niet altijd dat het op een veilige manier gebeurt, terwijl veiligheid natuurlijk het allerbelangrijkste is als jij jouw dagtaken moet uitvoeren. In het ergste geval komen er persoonsgegevens of andere gegevens van het bedrijf op straat te liggen en dat wil je natuurlijk voorkomen. De eerste stap naar een veilige werkomgeving is om te controleren of je wel gebruikmaakt van een veilige wifi-verbinding. Zo moet je bijvoorbeeld nooit gebruikmaken van een openbaar wifi-netwerk, aangezien via een openbaar netwerk hackers makkelijk kunnen inbreken in jouw netwerk.

3. Controleer ook of de website beveiligd is

Naast dat je moet checken of je wel gebruikmaakt van een veilig wifi-netwerk, is het ook belangrijk om te kijken of de website waarop je surft wel veilig is. Dit kun je herkennen aan het slotje vooraan de balk van de URL, oftewel de naam van de website. Ook kun je een veilige verbinding herkennen aan de URL die begint met https.

4. Download een antivirussoftware

Een andere tip die we je kunnen meegeven om veilig te kunnen werken via het internet, is het downloaden van een antivirussoftware. Zo’n software zorgt ervoor dat virussen niet in jouw computer kunnen komen, waardoor jij jouw bestanden en gegevens veilig houdt.

5. Hulp inschakelen

Vind je het lastig om thuis of op je werk een veilige werkplek in te richten? Dan kun je altijd nog hulp inschakelen van professionals. Zo kun je bijvoorbeeld hulp inschakelen van een ICT consultancy: zij geven je advies en zorgen ervoor dat er een veilige werkomgeving wordt gecreëerd voor jouw dagtaken. Ook kun jij zelf jouw wensen doorgeven hoe deze eruit moet komen te zien, aangezien jij natuurlijk in deze omgeving jouw weg moet zien te vinden én te werken. Bovendien kun je dankzij deze hulp jouw kennis wat betreft een goede ICT-inrichting wat verder bijspijkeren.