5 Slimme manieren om een seniorenwoning te verduurzamen

Duurzaamheid is belangrijk en scheelt ook vaak in je eigen portemonnee. Wat kan jij doen om je seniorenwoning te verduurzamen?

Zonnepanelen

Veel mensen hebben tegenwoordig zonnepanelen op hun daken liggen. Dat kan natuurlijk ook bij je seniorenwoning. De opbrengst van zonnepanelen is vaak ook hoger dan dat mensen van tevoren dachten. Dat is natuurlijk mooi meegenomen. Daarnaast zijn zonnepanelen een relatief makkelijke stap om een woning te verduurzamen. Ze zijn vaak gemakkelijk te plaatsen, of ze kunnen geplaatst worden tegen een leuke prijs.

Warmtepomp

Je kan ook gaan voor een warmtepomp. Deze is misschien iets onbekender, maar ook net zo effectief. Er bestaan verschillende warmtepompen. Eentje die volledig elektrisch is, kan je huis en al het warme water in de keuken badkamer verwarmen. Kook je ook nog op een elektrische plaat, dan woon je volledig zonder aardgas.

Isolatie

Misschien is jouw seniorenwoning ook wel wat ouder en is de isolatie niet optimaal. Je woning isoleren kan ook een heleboel energie schelen. De kachel hoeft dan een stuk minder hard te branden. Je kan bijvoorbeeld dubbel glas laten plaatsen, dat scheelt al heel wat tegen tocht. Ook kan je denken aan vloerisolatie of wandisolatie.

Infraroodkachel

Een modernere stap om te verduurzamen is een infraroodkachel. Bij deze kachels wordt er warmtestraling opgewekt met elektriciteit. In tegenstelling tot de gebruikelijke verwarmingssystemen die vooral op gas werken. Gas wordt, net zoals alle andere fossiele brandstoffen, steeds schaarser. Het energierendement uit infrarood ligt beduidend hoger dan het rendement uit gas. Ook voelt het lekker warm aan bij een temperatuur die op je thermostaat twee a drie graden lager is dan bij een conventioneel systeem.

Kleine veranderingen

Je kan zelf ook wat kleine veranderingen toepassen die niet meteen veel verduurzamen, maar alle kleine beetjes helpen. Begin bijvoorbeeld met de spaarlampen in de woning te vervangen voor LED-lampen. Deze zijn een stuk spaarzamer, goedkoper en gaan veel langer mee dan de gewone spaarlampen. Een prima stap om mee te beginnen.

Doe bijvoorbeeld ook radiatorfolie achter alle radiatoren. De folie zorgt ervoor dat er geen warmte verloren gaat via de muren. Je kan ook kieren en gaten bij muren en plafonds dichtkitten. Deze kleine kieren kunnen op ten duur toch veel warmte verliezen. Het dichtmaken daarvan scheelt weer in de stookkosten. Zo zijn er allerlei kleine veranderingen die ervoor zorgen dat je woning duurzamer wordt.