typen hackers

Typen hackers

Hackers zijn er in verschillende soorten en maten. Een grove verdeling is te maken in hackers, crackers en scriptkiddies.

Hackers
Hackers zijn de beveiligingsspecialisten van het eerste uur en het is hun vak om beveiligingslekken in software aan te tonen en de producent en de gebruikers hiervan op de hoogte te stellen. In veel gevallen worden ze door bedrijven ingehuurd om hun diensten los te laten op hun software. Met de adviezen van de hackers kan men vervolgens de software beter beveiligen. Een hacker zal geen schade aanrichten op het systeem waarop hij is binnengedrongen. Dus de wat negatieve klank van het woord hacker is niet terecht! Vaak is het enige wat hem drijft zijn eerzucht om toch als eerste dat lek te vinden. En daardoor hun status en aanzien als hacker te vergroten. De internetwereld profiteert hier dus juist van.

Crackers
Een cracker daarintegen zal zijn diepgaande kennis gebruiken om juist niet ontdekt te worden en wel schade aan te richten in de vorm van het platleggen van websites (van concurrenten), het stelen van bedrijfsgevoelige informatie of het installeren van een backdoor (achterdeurtje) op PC’s om deze te gebruiken voor het versturen van niet-traceerbare spam. Crackers zijn zeer goed op de hoogte van de technische middelen en schuwen ook niet om “social engineering” in te zetten om toegang te krijgen tot gevoelige gegevens.

Scriptkiddies
Naast de hackers en crackers zijn er de scriptkiddies. Deze vaak jonge internetters lezen op internet hoe een hacker er op een bepaalde manier in is geslaagd toegang te krijgen tot beveiligde systemen of netwerken. Men gebruikt vaak deze bestaande werkwijze en probeert vervolgens zelf toegang te krijgen tot computersystemen. Door de beperkte kennis van deze groep is de schade vaak groter dan van hackers of crackers.