Oren dicht of verstopt? Zo krijg je ze weer open

Wanneer je oren dicht zitten is dat natuurlijk niet prettig. Het kan door een propje of een verkoudheid komen. Het is beter om niet je vingers of een wattenstaafje jouw oor in te drukken. Het maakt het vaak een stuk erger. Het overmatige duwen en peuteren zal het vaak nog erger maken. Ook kun je de trommelvliezen beschadigen. Er zijn verschillende manieren om je oor weer te genezen van de verstoppingen. Graag helpen we je verder.

De huisarts?

De eerste gedachte kan zijn, dat je naar de huisarts wilt gaan. Vaak krijg je daar bij een irritatie of lichte oorpijn een pijnstiller voorgeschreven. Wanneer je oor verstopt zit dan komt het vaak door een verkoudheid en moet je dus gewoon wachten tot het over is. Er zijn echter tips welke je dokter je misschien niet geeft. Het is belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is. Iedereen heeft eigenlijk oorsmeer in de oren en dat komt door schimmels, vocht, uitdroging of fijnstof. Het komt vanzelf naar buiten.

Spray voor de oren

Er zijn verschillende middelen en sprays waar je voor kunt kiezen als je oren verstopt zijn. Het kan helpen en de klachten verminderen. Bij een verkoudheid is een neusspray zelfs goed. Het helpt om de druk bij je oren weg te halen via de neus. Het kan ook zijn, dat er wat vuil in je oor is blijven zitten. Het kan zorgen voor een drukkend gevoel, oorsuizen, slecht horen en zelfs duizeligheid. Een manier om het weg te krijgen is door te gaan douchen en dan te proberen om het propje naar buiten te krijgen. Ook kun je gaan stomen boven je oor met heet water. Een paar druppels olijfolie in je oor doen terwijl je hoofd naar links buigt is ook goed. Hetzelfde geld voor een mix van water en soda. Laat het dan twee minuten zitten om het er dan uit te laten stromen. Lukt het niet? Ga dan naar de dokter. Hij kan het propje wegspuiten. Ook kan een KNO arts het wegschrapen. Het is pijnloos en prettiger dan het uitspuiten van je oren.

Het uitspuiten van je oren

Je kunt naar de dokter gaan om je oren na te laten kijken. Hij (of zij) kan de oren ook uitspuiten. Het gebeurt met lauw water en een spuit. Het kan pijnlijk zijn. Het is daarom beter om eerst de tips op te volgen welke we hierboven gegeven hebben.

Last van je oren tijdens het reizen?

Door hoogteverschil kun je ook last krijgen van de oren. Het is dan belangrijk om even je oren te openen. Even gapen, boeren of slikken helpt. Kauwgom eten is een advies wanneer je in een vliegtuig zit. Vooral bij het opstijgen en landen kun je last van je oren hebben.