DNA testen

Welke verschillende soorten DNA testen zijn er?

Er zijn verschillende soorten DNA testen die er gedaan kunnen worden. Dit kan zijn om familieleden op te sporen maar ook om te kijken of er erfelijke ziektes voorkomen of aanwezig zijn. Met een DNA test kan je soms tot het antwoord komen waar je naar op zoek bent. 

Welke DNA testen zijn er?

Wanneer je een DNA test wilt laten doen kom je erachter dat er verschillende DNA testen zijn. Enkele zullen we eens benoemen:

Verwantschapstest of DNA test afkomst

Wanneer je wilt weten of iemand een familielid van je is kan je een verwantschapstest doen. Eigenschappen van een mens zitten in genen. Naar aanleiding van die genen kan er dus een DNA test afkomst gedaan worden. 

Voorspellend DNA-onderzoek

Dit DNA-onderzoek wordt vaak uitgevoerd wanneer een familielid op latere leeftijd een erfelijke ziekte krijgt. Er kan met deze DNA test gekeken worden of er een aanleg is bij andere familieleden. Dit DNA-onderzoek voert een arts uit. 

Diagnose DNA-onderzoek

Wanneer mensen klachten hebben die ze al meerdere jaren hebben zonder maar een oorzaak te vinden kan er een DNA-onderzoek gedaan worden. Soms kan het zelfs voorkomen dat andere familieleden dezelfde soort klachten hebben. Door een DNA-onderzoek te doen kan er dan duidelijkheid komen. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. 

DNA-Onderzoek ongeboren kind

Is er een vermoeden van een erfelijke ziekte of een afwijking in chromosomen dan kan er een DNA-onderzoek gedaan worden op een ongeboren kind. Dit wordt dan gedaan met prenatale diagnostiek. 

DNA-onderzoek voor medicijnen

Wanneer er op medicatie veel bijwerkingen loskomen of iemand reageert niet op de juiste manier op medicatie dan kan er een farmacogenetisch onderzoek gedaan worden. Bij dit DNA-onderzoek wordt er aangegeven hoeveel medicatie ervoor geschreven kan worden. 

DNA-onderzoek voor kankercellen

Wanneer er kanker geconstateerd is bij iemand wordt er onderzoek gedaan naar de kankercellen. Er wordt gekeken wat voor soort cellen het zijn en hoe ze er uit zien. Heel soms wordt er een DNA-onderzoek gedaan naar de kankercellen. Dit onderzoek noemen ze ook wel tumorgenetica. 

Een DNA-onderzoek bij een misdrijf

Wanneer er een misdrijf heeft plaatsgevonden wil de politie en justitie bewijs. Op de plaats van het misdrijf wordt gezocht naar sporen zoals haren, bloed, speeksel en meer. In dat soort sporen kan DNA zitten waar ze dan een onderzoek mee gaan doen door middel van een forensisch DNA-onderzoek. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het NFI. Het DNA wordt dan vergeleken in een DNA-databank voor strafzaken. 

De toekomst van de DNA-onderzoeken

Door DNA-onderzoeken kan er steeds meer maar ook veel nog niet. Tegenwoordig zijn er nieuwe methodes voor DNA-onderzoeken. Hierdoor kan er sneller en goedkoper gekeken worden naar de genen van iemand tijdens een DNA test afkomst.

DNA test afkomst als thuistest

Wanneer je een DNA test wilt doen om te weten of je bij een familie hoort of om te weten of iemand familie van je is kan dit eenvoudig met een thuistest. Deze test wordt gedaan door middel van wangslijmvlies op te vangen.