Welke verlichting past het beste in een nieuwbouwwoning?

Een nieuwbouwwoning is als een prachtig leeg canvas. Je kunt nog precies bepalen waar je wat wilt hebben. Wellicht ga je in een prachtig appartement wonen of in een bungalow op het zuiden. Waar jouw nieuwbouwwoning ook staat straks, één ding is zeker: er moet verlichting komen. Maar welke verlichting past er nu het best in jouw nieuwbouwwoning? Wij vertellen het je in deze blog!

We nemen drie soorten verlichting even onder de spreekwoordelijke loep, namelijk:

  • Plafonnière
  • Hanglamp
  • Spotjes
  1. De plafonniere

Deze lamp wordt ook wel de plafondlamp genoemd, omdat ‘ie strak in een soort schaalvorm tegen het plafond aan zit. Vroeger werden deze lampen vooral op plekken gehangen waar je wel licht wilt, maar niet de aandacht erop wilt vestigen. Bijvoorbeeld in de badkamer en de wc. We zien ze nu ook steeds vaker boven de eettafel hangen bijvoorbeeld. Kies voor een neutrale plafonniere waar je nog jaren plezier van hebt. Want als ze eenmaal hangen, met gebruik van een goede spaarlamp, dan kun ze jaren mee gaan!

  1. Hanglamp

Waar de plafonnière schittert door zijn neutrale look, kun je met een hanglamp juist meer sfeer brengen. Een hanglamp boven de eettafel is bijna een must. Maar wist je dat je een hanglamp ook prachtig kunt combineren met een bijzettafel in een iets wat donkere hoek. Zo creëer je automatisch meer licht in bijvoorbeeld je leeshoek. Het is een mooie vervanger van bijvoorbeeld een staande lamp.

  1. Spotjes

Spotjes zijn kleine lampjes die zijn ingebouwd in het plafond of bijvoorbeeld in je kledingkast. Vandaag de dag kun je zelfs ervoor kiezen om spotjes te monteren die reageren op licht. Zo gaan ze automatisch aan wanneer je bijvoorbeeld je kleding gaat uitzoeken in de ochtend.

Lichtplan

Als je een nieuw woning betrekt, is de kans groot dat je nog een lichtplan moet maken. Een lichtplan is niet meer of minder dan het vooraf bedenken waar je lichtpunten wilt hebben. Denk bijvoorbeeld aan een extra lichtpunt in de hoek van de kamer, waar je jouw leesstoel wilt neerzetten of het creeeren van extra licht op de plek waar jullie straks televisie gaan kijken. Vooraf bedenken waar het licht moet komen, voorkomt dat je straks in de weer moet met stekkerdozen.