Wat is het verschil tussen een gevelreiniging en gevelrenovatie?

Het is belangrijk voor het straatbeeld dat gevels er goed en verzorgd uitzien. Bovendien is het ook fijn thuiskomen als je eigen gevel in goede staat is. Heb jij het gevoel dat jouw gevel wel een goede opknapbeurt kan gebruiken? Dan is er de keuze om een gevel te reinigen of te renoveren. Maar wat houdt dit verschil precies in? En hoe kun je een gevel renoveren in combinatie met gevelisolatie? We hebben het allemaal al gemerkt in onze eigen portemonnee, want de stookkosten zijn ontzettend gestegen dit jaar. Het is belangrijk om je af te vragen of je huis op dit moment goed geïsoleerd is, omdat dit ontzettend in kosten kan schelen. Zo zijn er verschillende voor- en nadelen wat gevelisolatie met zich meebrengt. Met een goed geïsoleerd huis blijft het namelijk in de zomer koeler en het houdt in de winter de warmte beter vast. Dit kan veel invloed hebben op je jaarlijkse stookkosten, maar een goed geïsoleerd huis is bovendien ook beter voor het milieu. Maar wat is nou precies het verschil tussen een gevelreiniging en een gevelrenovatie? Om het overzichtelijk te maken voor je, hebben wij alles wat je hierover moet weten opgesomd.

Gevelreiniging

Als je gevel vervuild is dan is het eventueel een goed idee om je gevel te reinigen. Door je gevel te reinigen, krijgt je huis weer de frisse uitstraling van vanouds. Maar hoeveel kost een gevelreiniging? De gemiddelde kosten kunnen variëren tussen de €10 tot €22 per vierkante meter. Deze kosten lopen zo uiteen door een aantal factoren zoals het type gevelreiniging en de werking ervan. Het is mogelijk om je gevel te laten stralen, waardoor je de gevel van jouw huis reinigt door met een straalmiddel op de muur te spuiten. Hierdoor wordt hardnekkig vuil verwijderd. Het is mogelijk om dit te doen met zandstralen, vochtstralen of nevelstralen. Deze drie types gevelreinigingen verschillen ook in kosten, maar ook in werking. Het straalmiddel wordt namelijk eventueel gemengd met water en gespoten met een hogedrukreiniger of met een lage druk. Het is ook mogelijk om je gevel te reinigen door stoomreiniging waarbij het water wordt verhit tot 150 graden Celsius. Als laatst is het ook mogelijk om je gevel chemisch te reinigen. Dit wordt middels een borstel of handspuit op de gevel aangebracht. 

Gevelrenovatie

Soms is een gevelreiniging niet voldoende en is een gevelrenovatie nodig. Maar wat zijn de kosten van een gevelrenovatie? De kosten voor een renovatie kunnen tussen de €5 tot €200 per vierkante meter liggen. Dit loopt ontzettend uiteen omdat er veel soorten gevel renovaties mogelijk zijn. Je kunt namelijk de stenen vervangen, een nieuwe gevelbekleding toepassen, maar ook bijvoorbeeld de voegen vervangen. Als er stenen vervangen moeten worden is de gemiddelde prijs €10 tot €15 per vierkante meter. Het vervangen van de voegen kan tussen de €10 en €100 per vierkante meter kosten. Het kan zijn dat je gevel zo beschadigd is dat een geheel nieuwe gevelbekleding nodig is. Er wordt dan een nieuwe laag aangebracht op je huidige gevel. De kosten voor een nieuwe gevelbekleding liggen tussen de €40 en €200 per vierkante meter. Dit is compleet afhankelijk van het type materiaal dat je kiest voor de gevelbekleding. Het is mogelijk om gevelbekleding toe te passen in crepi, steenstrips, hout of kunststof. Gevelbekleding kan ook goed functioneren als afwerkingslaag na het isoleren van je gevel. Want als je je gevel wilt renoveren, is het gelijk een goede mogelijkheid om je gevel goed te isoleren!