Waar moet je aan denken als je mensen met een mobiliteitsbeperking vervoert?     

Soms ben je je niet bewust van een bepaalde beperking als je je niet actief bezighoudt met hoe een bepaalde ervaring is. Denk bijvoorbeeld maar eens aan iemand met een mobiliteitsbeperking. Als je zelf nog nooit te maken hebt gehad met een mobiliteitsbeperking, dan ben je je waarschijnlijk niet bewust van met wat voor verschillende dingen je rekening moet houden als je dit hebt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan hoe mensen met een mobiliteitsbeperking vervoerd moeten worden. Je stapt immers niet zomaar bij iemand in de auto als je in een rolstoel zit. Toch zijn er nog steeds talloze opties waardoor mensen met een mobiliteitsbeperking vervoerd kunnen worden. In dit artikel geven we tips.

Begeleiding

Als je zelf iemand bent met een mobiliteitsbeperking en je wilt reizen, dan kan het best zijn dat je een extra helpende hand goed kan gebruiken. Gelukkig is er genoeg begeleiding beschikbaar om je op weg te helpen tijdens het vervoer. Misschien heb je wel wat familie of vrienden op je heen, maar we kunnen ook begrijpen dat je liever niet altijd een beroep op ze doet. In dat geval kun je begeleiding ook huren. In sommige gevallen wordt dit vergoed.      

Auto op maat

Geen enkele mobiliteitsbeperking is hetzelfde. Doordat elke situatie zo uiteenlopend is, is het heel belangrijk dat er soms ook zorg op maat geleverd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een auto op maat; hierbij kan de auto of bepaalde onderdelen in de auto zo worden aangepast dat hij helemaal aansluit bij de wensen van de persoon met mobiliteitsbeperking. Zo is het toch mogelijk om jezelf te kunnen vervoegen in een auto, zonder dat je wordt belemmerd door de beperkingen van je mobiliteit.

Oprijplaten voor rolstoelen

Helaas is niet elke ruimte rolstoelvriendelijk. Veel mensen staan er niet bij stil dat veel invaliden veel meer moeite hebben met wat voor andere mensen wellicht vanzelfsprekend is. Een restaurant waar je een klein trappetje op moet om de voordeur te bereiken|? Onmogelijk. Wat je kan helpen om de nadelen van dit soort zaken te kunnen verhelpen, is het aanschaffen van oprijplaten voor rolstoelen.

Help elkaar

Tip voor iedereen die zelf niet te maken heeft met een mobiliteitsbeperking maar wel eens met het ov reist: als je iemand tegenkomt die een mobiliteitsbeperking heeft, vraag dan zeker even of je deze persoon kan helpen. Hoewel het voor jou misschien als een drempel voelt om op iemand met een beperking af te stappen, vinden de meeste mensen het juist ontzettend fijn om een helpende hand of soms een extra complimentje aangereikt te krijgen. De bottom line: probeer elkaar wat vaker te helpen! Samen sta je immers sterker dan alleen.