lights night dark gas

Handig in gebruik: een tankkaart

Een tankkaart, heb je er al eens van gehoord? In plaats van met een bankkaart of cash te betalen voor benzine in het tankstation, kan je gebruik maken van een tankkaart. Handig: als je eens je bankkaart vergeet, kan je alsnog tanken. Benieuwd of zo’n tankkaart interessant is voor jou? In dit artikel leggen we je uit waarom een tankkaart zo handig is in gebruik.

Hoe werkt het?

We zeiden het al, een tankkaart is een elektronische betaalkaart waarmee je betaalt voor je brandstof. Voor benzine of voor diesel, maar tegenwoordig kan je zo’n kaart ook gebruiken voor elektrische wagens. Ofwel heb je een tankkaart die je bij één specifiek tankstation kan gebruiken, ofwel maak je gebruik van een tankkaart die je bij meerdere tankstations en laadpalen kan gebruiken. Veelvoorkomend is het gebruik van een tankkaart in combinatie met een bedrijfswagen. De werkgever stelt zijn werknemer dus zowel een bedrijfswagen als een tankkaart ter beschikking. Soms geeft een werkgever een tankkaart aan werknemers die geen bedrijfswagen hebben, maar die heel wat kilometers moeten afleggen tussen hun huis en het kantoor. Zeker in zo’n geval is een tankkaart voordelig. En ook zelfstandigen zijn fan van tankkaarten.

Wat zijn de voordelen?

Een tankkaart heeft heel wat voordelen. Ben je je bankkaart of portefeuille met cash geld vergeten? Geen probleem, dankzij de tankkaart kan je alsnog brandstof tanken én je betaalt alle tankbeurten pas achteraf. Een maandelijkse afrekening zorgt dan ook voor een vlotte administratie. Dankzij die maandelijkse afrekening krijg je ook een mooi overzicht van alle tankbeurten. Bovendien betaal je steeds de laagste prijs al je een tankkaart gebruikt, als dat niet mooi meegenomen is. Het grootste nadeel ondervind je als je een tankkaart hebt die je slecht bij één aanbieder kan gebruiken. Dan moet je dus altijd naar een tankstation van Esso, bijvoorbeeld, om te tanken en kan je niet even snel bij Shell stoppen.

Wat met elektrische wagens?

Een tankkaart kan je enkel gebruiken om benzine of diesel te tanken, denk je misschien? Niks is minder waar. Een tankkaart bestaat ook in hybride vormen, zodat je deze kaart evengoed als laadkaart kan gebruiken om je elektrische wagen op te laden. Ook hier krijg je een maandelijkse factuur met een overzicht van de laadpunten waaraan je je wagen hebt opgeladen. Aan een tankkaart is bovendien vaak een app gekoppeld die je vertelt waar je met je kaart kan taken of je wagen kan opladen. Handig!