cozy fireplace in light minimalist living room

Je huis efficiënt verwarmen doe je zo!

Als je alleen woont en al wat ouder bent, is je huis verwarmen niet evident. Zeker niet als je in een groot huis woont. Je wil je huis efficiënt en zorgeloos kunnen verwarmen, maar ook gezelligheid telt mee. Denk je eraan om een nieuw systeem te plaatsen? Dan zijn kachels en gashaarden twee opties die je zeker moet overwegen.

Waarom je huis verwarmen? 

Sommige mensen kunnen gerust tegen wat koude, maar gezond is het niet. Je huis verwarmen is voor je persoonlijke gezondheid belangrijk. Een onverwarmd huis krijgt vaak te maken met schimmels. En dat is slecht voor de luchtwegen. En ook kan de koude in je botten kruipen, waardoor je allerlei complicaties kan ontwikkelen. Daarnaast is een warm huis ook goed voor je gemoedstoestand want het is gezellig. Vergeet daarentegen ook weer niet regelmatig te verluchten. Welke verwarming je ook kiest, het is belangrijk om regelmatig  schone lucht binnen te laten: goede ventilatie elimineert schadelijke stoffen uit je huis. 

Kachel

Kachels zijn een goede optie omdat ze makkelijk te bedienen zijn. De meeste kachels hebben een thermostaat waarmee je de temperatuur kunt aanpassen. Een kachel of een open haard, zoals ze het ook wel eens noemen, is bovendien enorm gezellig. Kiezen voor een kachel, dat is voluit kiezen voor charme en gezelligheid. Je kunt de kachel ook op een lage stand plaatsen als je niet thuis bent. Heb je interesse in een kachel plaatsen? Dan heb je vaak nog de keuze tussen een kachel in de muur en 360° kachels die centraal staan in de ruimte: een eyecatcher van formaat!

Gashaard 

Naast de kachel is er ook de gashaard. Een gashaard inbouw is een ander type verwarming dat je kan overwegen. Gashaarden zijn meestal duurder dan kachels, maar ze hebben wel een paar voordelen. Gashaarden geven meer vermogen dan kachels, waardoor je kamers sneller en beter verwarmd worden. En je kan kiezen tussen een ingebouwd of een open systeem. 

Veiligheid en isolatie

Kies altijd voor een verwarming die veilig is, vooral als je alleen bent. Laat je altijd goed informeren bij het gebruik van je openhaard, kachel of gashaard. En ook isolatie is en blijft natuurlijk belangrijk. Je wil de warmte die je stookt, natuurlijk ook binnen houden. Kleine aanpassingen zoals dikkere gordijnen kunnen ook al wat helpen.