Wat kan Augmented Reality betekenen voor de ouderenzorg?

Als ouderen eenmaal in het verpleegtehuis zitten dan is de kans klein dat ze ooit nog een verre reis zullen maken, of sommige activiteiten zullen beleven. Denk aan aan het strand liggen, in een achtbaan zitten etcetera. Nu wetenschappers en technici continue bezig zijn met het doorontwikkelen van kunstmatige intelligentie, waar virtual – en augmented reality ook onder vallen, zijn er een hoop voordelen mee gepaard gegaan. Zo ook voor de ouderenzorg. Benieuwd wat augmented reality precies voor de ouderenzorg kan betekenen? Lees dan gauw verder.

Bezoek aan het museum

Door middel van virtual- en augmented reality kunnen ouderen uitjes maken die ze in het ‘echte’ leven misschien niet zo snel zouden maken. Denk bijvoorbeeld aan het bezoekje aan het Louvre, een vaarritje in een luchtballon, of een ritje door een achtbaan. Ook al zijn ouderen fysiek niet meer in staat deze dingen uit te voeren, dan kunnen ze dit nog wel via hun virtual Reality bril beleven. En door de levendigheid van die bril komt dit extreem realistisch over.

Meer beweging

Een virtual of augmented reality bril kan ouderen ook stimuleren om meer te bewegen. Denk bijvoorbeeld eens aan dat bezoekje aan het Louvre. Om de verschillende schilderijen te kunnen zien zullen ouderen ook daadwerkelijk zich in het museum moeten bewegen. Hiermee draagt virtual- en augmented reality dus bij aan het welzijn van ouderen en hun fysieke toestand.

2020

De eerste VR – en AR projecten werden in 2019 al toegepast in de zorg. De verwachting is dan dit in 2020 steeds meer toe zal nemen en het in de komende jaren steed snormaler zal worden voor ouderen om eens een leuk uitje te beleven door middel van slimme technologie. Een steun van de overheid is er nog niet, maar wanneer meer mensen de positieve kanten van VR/AR in de zorg zullen ervaren is de verwachting dat de zorg hierna het gebruik van augmented reality zal subsidiëren. Met alle hectiek rondom het corona-virus, zal de zorg dit jaar echter al een zeer grote kostenpost zijn voor de overheid.

De aanschaf

Bent of kent u een zorginstelling die hier gebruik van zou willen maken, dan is de aanschaf van allerlei verschillende apparatuur voor elke ouderen vaak een enorme investering. Een laagdrempelig alternatief is dan om eerst virtual- en augmented reality gear te huren, om eest uit te testen of dit wat is voor uw zorginstelling.